Încetarea focului între Israel și Hezbollah, victorie majoră pentru Casa Albă
- Iuliu Vlădescu
- 28 noiembrie 2024, 12:53
O încetare a focului între Israel și Hezbollah din Liban, negociată între părți de Casa Albă și Palatul Elysée a intrat în vigoare miercuri dimineață la ora 4 a.m. (ora libaneză).
Casa Albă și Palatul Elysée au reușit să obțină un armistițiu
Potrivit lui Benjamin Netanyahu, acest armistițiu de șaizeci de zile, care se dorește să devină permanent, va permite statului israelian să-și concentreze eforturile asupra Hamas și Iran.
Acordul, validat marți seară de guvernul israelian la recomandarea premierului Benjamin Netanyahu, a fost imediat confirmat de președinții american și francez, Joe Biden și Emmanuel Macron.
Aceştia au afirmat într-o declarație comună că cele două țări ale lor vor colabora cu Israelul și Libanul "pentru a se asigura că acest acord este pe deplin implementat și aplicat".
Armistițiul de șaizeci de zile, cu vocație permanentă, „este o victorie majoră pentru Casa Albă, care a căutat să finalizeze o destindere cu Hezbollah în ultimele săptămâni de președinție a lui Biden”, analizează Politico.
„Acordul a fost încheiat după o serie de negocieri în Orientul Mijlociu săptămâna trecută” între trimisul special american Amos Hochstein și oficiali libanezi și israelieni, adaugă site-ul.
Acordul de încetare a focului „prevede o perioadă de tranziție de șaizeci de zile în care armata israeliană trebuie să se retragă din sudul Libanului, armata libaneză să se desfășoare în zonele din apropierea graniței, iar Hezbollah să-și mute armele grele la nord de râul Litani”, detaliază Axios.
Dacă rezistă, armistițiul „va pune capăt la mai mult de un an de violență, care a început când Hezbollah a început să lanseze lovituri împotriva Israelului la 8 octombrie 2023, spunând că vor continua atâta timp cât Israelul își va duce războiul împotriva populației din Gaza”, observă. Al-Jazeera.
„Izolarea Hamas”
Potrivit autorităților libaneze, peste 3.800 de persoane au fost ucise în Liban din octombrie 2023, majoritatea în ultimele două luni. Ostilitățile au dus la strămutarea a aproximativ 900.000 de persoane, potrivit ONU.
„Diplomaţii occidentali și o mare parte din Orientul Mijlociu speră că [armisiul] va marca o dezescaladare a tensiunilor regionale după luni de ceştere a violenței care a inclus asasinarea liderilor Hezbollah și Hamas și o confruntare directă cu Iranul”, notează „The Times”.
În viitorul imediat, „acordul încheiat face posibilă în special restabilirea puterii Israelului pentru operațiunile sale în Gaza”, notează „Le Temps”.
„Este aproape sigur că Netanyahu va fi făcut promisiuni în Gaza celor mai extremiste părţi ale guvernului său pentru a le atenua furia față de armistițiul din Liban. Armistițiul riscă astfel să înrăutățească și mai mult, dacă este posibil, soarta locuitorilor din Gaza, al căror teritoriu devine din nou ultimul front major al Israelului”, estimează cotidianul elvețian.
De fapt, într-un discurs televizat, prim-ministrul israelian „a susținut că un armistițiu permanent ar permite Israelului să-și reînnoiască stocurile de arme, să izoleze Hamas, aliatul Hezbollah împotriva căruia Israelul luptă în Gaza, și să se concentreze asupra amenințării reprezentate de adversarul regional al Israelului, Iranul”, relatează „The New York Times”.
„Succes diplomatic” pentru Casa Albă
Potrivit „El País”, acordul reflectă, de asemenea, „slăbiciunea Hezbollah, după moartea majorității liderilor săi, inclusiv a celui mai înalt lider din ultimele decenii, Hasan Nasrallah, și a unui număr nedezvăluit de luptători, pe care Israelul îi estimează la 3.000”.
Cotidianul spaniol amintește, de asemenea, că „alte sute de persoane sunt, de asemenea, scoase din luptă din cauza rănilor la ochi și mâini cauzate de explozia” pagerelor lor în septembrie, într-o operațiune pusă la cale de Mossad.
Iar organizația islamistă a fost sub focul israelian până în ultimul moment, subliniază „Le Soir”. Pe măsură ce părțile finalizau acordul de încetare a focului, IDF a continuat să lovească „ținte în Liban, inclusiv chiar în inima Beirutului și în alte părți, cu bombardamente considerate printre cele mai grele de la începutul campaniei lansate de Israel în Liban pe 23 septembrie”, precizează ziarul belgian.
Prin încheierea acestui acord, „America câștigă, fără îndoială, primul premiu în competiție în ceea ce privește realizările”, comentează „L’Orient-Le Jour”.
„Neputincios să țină sub control furia israeliană împotriva Gazei, Washingtonul va fi ajuns să se facă auzit în Liban, chiar dacă a susținut cu entuziasm gonirea Hezbollah. Prin urmare, Joe Biden se poate lăuda că și-a încheiat sfârșitul șovăitor de carieră cu un succes diplomatic notabil”.
Armistiţiu în Gaza?
Președintele în exercițiu speră și să-și continue avântul. „Ha'Artez” notează că Joe Biden „a profitat de declarația sa” cu privire la Liban „pentru a anunța că administrația sa este pe cale să lanseze un nou efort – cu Turcia, Qatar și alți parteneri regionali – pentru a ajunge la un acord care să pună capăt luptelor din Fâșia Gaza și să asigure eliberarea ostaticilor israelieni”.
Dar „Axios” nu crede. „Dacă urmăm traiectoria actuală, se pare că în Gaza criza va continua sub administrația Trump”, estimează site-ul.
Rămâne situația din Liban, care „încă nu a ieșit din situația înfricoșător de suprarealistă în care se zbate de mai bine de un an”, deplânge situaţia „L’Orient-Le Jour”.
„Consiliul de Miniștri va accepta, astfel, astăzi o încetare a focului care să pună capăt unui război pe care nu l-a declarat și nici măcar nu l-a dorit. Și mai rău, nici această încetare a focului, statul reprezentat în prezent de premierul în funcție și șeful legislativului nu a negociat-o cu adevărat, pe deplin, suveran”.
Şi ziarul libanez conchide: „Oricât de salutară este oprirea, în sfârşit, a masacrului, este departe de a rezolva problema libaneză”, scrie Courrier International.
(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)