Pentru cine ar vota romanii dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare

Pentru cine ar vota romanii dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare Sursa foto: arhiva EVZ

Președintele PSD Marcel Ciolacu se bucură de cea mai mare încredere în rândul populației, potrivit celui mai recent sondaj Avangarde, în ciuda faptului că politicianul a spus că a luat sfârșit cutuma potrivit căreia liderul de partid este automat și candidat pentru Cotroceni.

Cel mai recent sondaj realizat de Avangarde arată care sunt preferințele românilor în materie de partide politice, dar și care sunt politicienii în care au cea mai mare încredere.

Prin urmare, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cele mai multe voturi ar fi obținute de PSD, cu 37%. La o distanță semnificativă, pe locul doi, se află PNL, partid cu care ar vota doar 23% din români.

Pe locul trei în preferințele românilor se află Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cu 11%, urmat de Uniunea Salvați România (USR), cu 9%.

Ne puteți urmări și pe Google News

UDMR, ar mai fi singurul partid care ar reuși să treacă de pragul electoral de 5% pentru a intra în Parlament.

Prin urmare, Partidul Mișcarea Populară- 4% (PMP), PPU-SL- 3%, Alianța pentru Patrie- 2% (APP) nu ar reuși să strângă suficiente voturi pentru a intra în Parlament.

Nici noul partid înființat de Ludovic Orban după ce a părăsit PNL, partidul Forța Dreptei, nu ar reuși să strângă sufieciente voturi. La fel este situația și partidului REPER, nou înfiinațat de fostul premier și fostul președinte USR, Dacian Cioloș.

Marcel Ciolacu, preferat de alegători

Marcel Ciolacu, liderul PSD este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere în rândul alegătorilor, deși procentul de neîncredere este mai mare. Astfel, 25% dintre români au încredere în Marcel Ciolacu, în timp ce 61% mai degrabă nu au.

Cu cel mai scăzut nivel de încredere, de doar 6% este Dacian Cioloș, care are și cel mai mare procent de neîncredere, 75%.

Mulți români nu au încredere nici în președintele țării, Klaus Iohannis, 69% din respondenți. De cealaltă parte, 15% au încredere în președinte.

Peste președintele țării, în preferințele românilor, se află Nicolae Ciucă, actualul premier al României. 18% din respondeni ar avea încredere în acesta, iar 63% mai degraba nu s-ar încrede în el.

PSD rămâne în frunte

Potrivit sondajelor de același tip din lunile trecute, PSD se afla tot pe primul loc în preferințele românilor, fiind urmat de PNL.

Studiul a fost realizat pe un număr de 902 respondenți, în perioada 22.07.2022 – 31.07.2022.