Prima vizită a prințului Mohammed bin Salman în Franța. Prețurile la energie și războiului din Ucraina, principalele teme de discuții cu Macron

Prima vizită a prințului Mohammed bin Salman în Franța.  Prețurile la energie și războiului din Ucraina, principalele teme de discuții cu MacronSursa foto: Wikipedia

Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și președintele francez Emmanuel Macron au declarat că doresc să fie intensificată cooperarea pentru a atenua efectele în Europa, în Orientul Mijlociu și în lume ale războiului din Ucraina. O cauză a ideilor de cooperare este și creșterea la nivel global a prețurilor la energie,

Prințul moștenitor al regatului, cel mai mare exportator de țiței, a fost primit de către Emmanuel Macron joi seară, 28 iulie, pentru o întâlnire la Palatul Elysée. Discuțiile celor doi lideri semnalează și mai mult „reabilitarea” liderului de facto al regatului, la mai puțin de două săptămâni de la vizita președintelui american Joe Biden în Arabia Saudită.

Într-un mesaj adresat lui Macron, prințul moștenitor și-a exprimat recunoștința și „mulțumirile pentru primirea călduroasă și ospitalitatea” de care a avut parte în timpul acestei vizite oficiale. În ceea ce privește contextul mondial al creșterii prețurilor la energie și al războiului din Ucraina, Macron a subliniat în cadrul acestei reuniuni „importanța continuării coordonării întreprinse cu Arabia Saudită în vederea diversificării aprovizionării energetice a statelor europene”.

Despre ce au discutat Mohammed bin Salman și Emmanuel Macron

Discuțiile s-au orientat în special pe „aspecte ale parteneriatului strategic și modalități de dezvoltare a acestuia”, dar și pe „importanța stabilizării piețelor energetice globale”. Războiul pornit de Rusia în Ucraina în data de 24 februarie, a provocat o creștere puternică a prețurilor la energie.

Încă de la invazie, țările occidentale au încercat să convingă Arabia Saudită să crească producția pentru a calma piețele. Majorarea prețului petrolului alimentează inflația în SUA, care a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani. Săptămâna trecută, Macron l-a primit la Paris pe noul președinte al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed ben Zayed al-Nahyan. În urma discuțiilor, cele două țări au semnat un „acord de parteneriat strategic cuprinzător privind cooperarea în domeniul energiei”.

Poziția Arabiei Saudite despre exportarea unei cantități mai mari de petrol

Un oficial american a declarat pe 28 iulie, într-un interviu acordat reporterilor aflați în regiune, că țara sa consideră că „există cu siguranță o oportunitate de a crește producția”. De asemenea, Statele Unite sunt de părere că vor exista anunțuri pozitive la următoarea reuniune OPEC.

Cu toate acestea, Riadul rezistă presiunilor din partea aliaților săi. Arabia Saudită invocă angajamentele sale față de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC+), alianța petrolieră pe care o conduce împreună cu Moscova. Țara a spus clar că nu va lua nicio hotărâre în afara cartelului OPEC+. Prin urmare, orice creștere a producției ar trebui să treacă prin intermediul grupului, cu excepția cazului în care acordul a expirat și Riadul a fost eliberat de angajamentele sale.

Vizita lui Mohammed bin Salman în Franța

Aceasta a fost prima vizită în Franța a lui Mohammed bin Salman, cunoscut sub numele de MBS, de la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de către agenți saudiți. Jurnalistul era un critic al Guvernului din Arabia Saudită. El a fost ucis și dezmembrat pe doi octombrie 2018 în consulatul saudit din Istanbul, când a venit să ridice actele necesare pentru căsătoria sa.

Vizita i-a revoltat pe activiștii pentru drepturile omului. Emmanuel Macron a fost criticat că a sacrificat drepturile omului în favoarea „pragmatismului” în fața creșterii prețurilor la energie. În comunicatul de două pagini emis de Palatul Elysée după întâlnire, doar ultimul paragraf menționează subiectul drepturilor omului, dar destul de vag: „În cadrul dialogului de încredere dintre Franța și Arabia Saudită, președintele Republicii a abordat problema drepturilor omului în Arabia”.

„Există țări care nu împărtășesc aceleași valori democratice ca Franța. Dar cred că ceea ce ar fi o greșeală ar fi să nu vorbim, să nu încercăm să facem lucrurile să avanseze”, a declarat ministrul Serviciului Public,  Stanislas Guerini. „Există probleme energetice”, a spus el: „Franța trebuie să fie pregătită să trăiască într-o situație de penurie, ceea ce va fi cu siguranță cazul gazului (…). Trebuie să găsim alternative”, informează boursorama.com.