Cîmpeanu, în război cu elevii și părinții pe tema examenelor speciale de la colegiile naționale
- Simona Suciu
- 29 iulie 2022, 13:55
Începând cu anul 2024, colegiile naționale vor puutea organiza admiteri preferențiale, cu subiecte și comisii de corectare proprii. Elevii care își doresc să intre la aceste colegii vor da examenul de admitere înainte de Evaluarea Națională. Ministrul susține că astfel este încurajată excelența, dar elevii și părinți protestează față de aceste examene, a căror corectitudine scapă de sub orice formă de control.
Începând din anul 2024, elevii care termină clasa a VIII-a vor putea da examen la un colegiu. Cei care nu vor fi aleși de comisia acelui colegiu, vor putea susține apoi Evaluarea Națională. Este una dintre schimbările importante prevăzute în noua lege a Educației, extrem de criticată de părinți, elevi și specialiști.
Dar ministrul Sorin Cîmpeanu susține că acest nou sistem ar da elevilor o șansă în plus să studieze la colegiul dorit. „A fost o cerere repetată de mulți ani a colegiilor care au demonstrat că pot să facă performanță. Acestea (sic!) solicită să-și selecteze elevii printr-un concurs propriu. Trebuie să îmbinăm excelența și echitatea. Excelența poate fi făcută în aceste colegii naționale", a declarat ministrul Educației.
Ce spune noua lege
Începând cu anul 2024, colegiile naționale vor avea dreptul să organizeze propriile examene de admitere, pentru ocuparea a 90% dintre locuri. Restul de 10% vor fi ocupate prin procesul normal de admitere, pe baza rezultatelor de la evaluarea națională.
Examenul de admitere la colegiu va trebui finalizat înainte de data prevăzută pentru susținerea Evaluării Naționale, potrivit Ministerului Educației. Mai mult, la media de admitere la licee, din 2023, nu se va mai lua în calcul media celor patru ani de gimnaziu.
Măsură contestată
Prevederea care reintroduce, după mulți ani, examenul la colegiu este contestată de părinți și elevi. În mediul online circulă deja o petiție cu titlul Fără concurs de admitere în colegii, care a fost semnată de mii de persoane.
Inițiatorii ei nu cred în corectitudinea unui astfel de examen și dau și câteva motive în acest sens: se încurajează meditațiile cu profesorii din colegii, dispare corectitudinea cu privire la admitere, se pot face subiecte cu dedicație și dispare transparența admiterii. De asemenea, este reclamat faptul că, în cazul unui astfel de examen. corectarea lucrărilor se va face în colegiul respectiv, nu de către profesori din alte județe.
De asemenea, părinții spun că este greu de evaluat nivelul copilului pentru a ști exact la ce colegiu să dea examen și că acest nou sistem nu le asigură accesul corect și transparent tuturor candidaților, potrivit Antena 3.