Doi copii au fost diagnosticați cu variola maimuței în SUA. Au apărut 6 cazuri și în Europa

Doi copii au fost diagnosticați cu variola maimuței în SUA. Au apărut 6 cazuri și în Europa

Variola maimuței este endemică în anumite părți ale Africii, dar anul acesta au fost raportate peste 15.000 de cazuri în țări care din trecut nu au văzut boala. În SUA și Europa, marea majoritate a infecțiilor s-au produs la bărbați care fac sex cu bărbați, deși oficialii din domeniul sănătății au subliniat că oricine poate lua virusul.

Unul este un bebeluș din California, iar celălalt un copil care nu este rezident în SUA, dar a fost testat în timp ce se afla în Washington, D.C., potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Copiii au fost descriși ca fiind în stare bună de sănătate și răspunzând bine la tratament. Modul în care au luat variola maimuței este investigat, dar oficialii cred că a fost prin transmitere casnică. Alte detalii nu au fost dezvăluite.

Pe lângă cele două cazuri pediatrice, oficialii din domeniul sănătății au spus că au cunoștință de cel puțin opt femei dintre cele peste 2.800 de cazuri din SUA raportate până acum.

Deși virusul s-a răspândit în cea mai mare parte în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, „nu cred că este surprinzător că ocazional vom descoperi și alte cazuri” în afara acelei rețele de socializare, a declarat vineri Jennifer McQuiston de la Centrul de Control a Bolilor din SUA, reporterilor americani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Transmitere casnică

Oficialii au spus că virusul se poate răspândi prin contact personal apropiat, dar și prin prosoape și lenjerie de pat. Asta înseamnă că se poate întâmpla în case, probabil prin contact prelungit sau intens, a spus dr. James Lawler, specialist în boli infecțioase la Centrul Medical al Universității din Nebraska. „Oamenii nu stau unii pe paturile celuilalt decât dacă locuiesc în aceeași casă sau în aceeași familie”, a spus el.

În Europa, au existat cel puțin șase cazuri de variolă a maimuțelor în rândul copiilor cu vârsta de 17 ani și mai mici.

Săptămâna aceasta, medicii din Olanda au publicat un raport despre un băiat care a fost dus la un spital din Amsterdam cu aproximativ 20 de umflături roșii-maronii împrăștiate pe corp. A fost variola maimuțelor, iar medicii au spus că nu au putut determina cum a luat-o.

Africa, țara de origine

În Africa, infecțiile cu variola maimuțelor la copii sunt mai frecvente, iar medicii au observat proporții mai mari de cazuri severe și decese la copiii mici. Un motiv ar putea fi faptul că mulți adulți în vârstă au fost vaccinați împotriva variolei în copilărie, oferindu-le probabil o oarecare protecție împotriva virusului variolei maimuțelor asociat, a spus Lawler.

Vaccinările împotriva variolei au fost întrerupte când boala a fost eradicată cu aproximativ 40 de ani în urmă.