Aparatul electrocasnic care crește cel mai mult factura. Consumă cea mai multă energie, fără să-ți dai seama
- Ionel Sclavone
- 22 iulie 2022, 21:57
Scumpirea energiei îi face pe români să fie mai atenți la consumul aparatelor electrocasnice. Chiar dacă majoritatea acestora sunt concepute să ne asigure un plus de confort, consumul ridicat de electricitate ne face să ne gândim de două ori înainte de a le pune în funcțiune. Folosirea acestora pentru o perioadă mai lungă de timp se va simți și în sumele pe care le plătim lunar pentru utilități.
Directorul Asociației Centrului Național de Reciclare Electrice și Electrocasnice, Andrei Orban, susține că aproximativ 70% din valoarea facturii lunare de energie este dată de consumul produs de aparatele electrocasnice. Multe dintre acestea sunt mari consumatori, iar folosirea lor pentru o perioadă mai lungă de timp se reflectă în valoarea facturilor. Andrei Orban a realizat un top al celor mai mari consumatori de energie electrică, dintre aparatele electrocasnice pe care le întâlnim în fiecare locuință.
Conform sursei citate, pe primul loc se află aparatul de aer condiționat, a cărui consum, transformat în bani reprezintă cam un sfert din valoarea facturii. Aceasta mai ales în cazul în care echipamentul este folosit și la încălzirea locuinței pe timpul rece.
Pentru locul doi se confruntă boilerul electric și frigiderul, primul deținând o cotă de aproximativ 14 - 15% din consum, iar al doilea 14%. Mașina de spălat rufe consumă între 10 și 12%.
Informații de ajutor pentru români
Andrei Orban susține că având aceste informații, românilor le vine mai ușor să decidă unde vor economisi mai puțin. Mai ales în această perioadă în care toată lumea este de părere că risipa trebuie evitată, având în vedere criza energetică ce se prefigurează.
Șeful Centrului Național de Reciclare Electrice și Electrocasnice recomandă românilor să scoată electrocasnicele din priză atunci când nu le mai folosesc. De aemenea, becurile trebuie stinse atunci când utilizarea lor nu este necesară, iar lumina naturală este suficientă. El recomandă înlocuirea becurilor clasice cu filament cu cele moderne bazate pe tehnologia LED.
La toate acestea se adaugă achiziționarea unor echipamente electrocasnice dintr-o clasă cu nivel de eficiență energetică ridicat. Aceste clase au fost introduse la nivelul Uniunii Europene și sunt grupate după cum urmează; A+; A++ și A+++. Cele mai economice sunt cele din clasa A +++.
Pe de altă parte, Andrei Orban spune că românii, a căror putere financiară este destul de redusă își schimbă mai rar aparatele electrocasnice. Astfel că acestea sunt menținute în gospodării între 10 și 15 ani, chiar dacă au un consum ridicat de energie. În multe cazuri, acest termen este depășit, iar oamenii folosesc aparatele respective devin ineficiente din punct de vedere al consumului, după cum relatează publicația Infofinanciar.