Nicușor Dan a semnat ordinul de demolare pentru Cathedral Plaza, clădire construită ilegal în centrul Bucureștiului

Nicușor Dan a semnat ordinul de demolare pentru Cathedral Plaza, clădire construită ilegal în centrul BucureștiuluiCathedral Plaza Sursa: Facebook/Nicușor Dan

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a semnat miercuri dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot. Instanța a anulat autorizația de construire pentru acest imobil încă din 2011.

Dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza a fost semnată miercuri de primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, precizând că respectiva clădire de lângă Catedrala Romano-Catolică de pe strada General Berthelotnu a fost construită ilegal.

Semnarea dispoziție nu înseamnă însă că demolarea va începe imediat. Până la demolare mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi, iar cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, urmând ca acestea să fie recuperate de la proprietarul clădirii.

„Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea.

Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1”, a explicat Nicușor Dan.

Istoria proiectului Cathedral Plaza

Proiectul Cathedral Plaza al dezvoltatorului Millennium Building Development (MBD) a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006, iar lucrările au început  în același an, pe 9 martie.

În aprilie 2006, autorizația a fost contestată în instanța de reprezentanții Arhiepiscopiei Româno-Catolice din București, din cauza faptului că imobilul afecta structura și imaginea Catedralei Sfântul Iosif. Au urmat o serie de litigii în această cauză.

În anul 2011, constructția imobilului de 19 etaje din centrul Capitaei a fost finalizată. Tot în același an, Curtea de Apel Suceava a respins a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovată de constructor, „stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza”.

În luna iunie a anului 2012, Tribunalul Dâmbovița a stabilit că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza, având în vedere faptul că imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală.

Sentința a devenit definitivă și irevocabilă în ianuarie 2013, atunc când Curtea de Apel Ploiești a stabilit că Cathedral Plaza trebuie demolată la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, se arată într-un comunicat emis de primărie.

Reprezentanții Primăriei Capitalei au declarat la începutul anului 2014 că au cerut în instanță clarificări în legătură cu cine va face demolarea Cathedral Plaza.