Mari probleme de sănătate pentru turiștii care se întorc din vacanță. Mulți ajung pe mâinile medicilor

Mari probleme de sănătate pentru turiștii care se întorc din vacanță. Mulți ajung pe mâinile medicilor Sursa foto: dreamstime

Vacanțele ne pot aduce grave probleme de sănătate, indiferent dacă mergem în țară, în Europa sau în destinații exotice. Circulă mai multe virusuri care provoacă grave probleme digestive ori alergii severe la nivelul pielii, avertizează medicii.

Vacanțele ne pot fi așadar stricate din diverse motive, în special din cauza alimentației, de cele mai multe ori turiștii nefiind atenți la ce mănâncă.

Alimentele incorect preparate termic, oriunde ar fi ele în această lume, la mare sau la munte, reprezintă o sursa de infecție și de transmitere a unor toxine, astfel încât cei mici se prezintă cu această simptomatologie”, a explicat Iulia Țincu, medic pediatru la Spitalul Victor Gomoiu.

Virsurile sunt extrem de periculoase

Nu doar alimentația poate provoca grave probleme de sănătate, mai ales în sezonul cald. Medicii atrag atenția că circulă mai multe virusuri pe care le putem lua fie de la mare, fie din orice altă destinație de vacanță.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt virusuri herpetice, rinovirusuri, sunt virusuri respiratorii sau sunt virusurile din sfera digestivă, rotavirus, adenovirus, norovirus.

Suntem atenți într-adevăr în țările cu un calendar special de vaccinare, unele dintre acestea se recomandă și celor mici, altele nu.

Recomandarea este să apeleze la centrul de boli tropicale din București pentru a putea lua informațiile foarte clare și a ști care este epidemiologia zonei în care cei mici vor pleca în vacanță”, mai spune medicul.

Specialiștii recomandă să fim atenți și la insecte. Valul de căldura și ploile abundente favorizează apariția bolii West Nile care poate fi cauzată de înțepăturile de țânțari. Totodată, un pericol poate fi și mușcătura de căpușă care poate duce la boala Lyme.

Probleme de sănătate după vacanță

Și pacienții care ajung la Spitalul Marie Curie din București se confruntă cu infecții respiratorii și probleme digestive. Cei mai mulți au venit recent din vacanță. De exemplu, un bărbat ce și-a adus copilul la spital pentru că avea febră mare, conform site-ului Antena 3.

„De abia am venit din Anglia, acolo am fost la mare, posibil sa fie acolo. Clima e mai rece față de aici.”, a precizat părintele.

Tot din vacanță ne putem întoarce și cu COVID-19. Îmbolnăvirile sunt tot mai frecvente atât în rândul adulților, însă și în rândul copiilor.

„Ei ajung cu diverse infecții, inclusiv cu SARS-CoV-2. Dacă vorbim despre patologiile non-COVID, este ceea ce întâlneam înainte de pandemie. Fie că vorbim de toxiinfecții alimentare indiferent de vârstă, de viroze, de erupții de tip urticarie și nu numai, infecții urinare”, explică și medicul infecționist Adrian Marinescu.