Românii lucrează mai puțin decât toți europenii. Motivul: „Speranța de viață de viață este mai mică cu 10 ani”

Românii lucrează mai puțin decât toți europenii. Motivul: „Speranța de viață de viață este mai mică cu 10 ani”Sursa foto: Dreamstime.com

Cea mai recentă statistică a Eurostat arată că românii sunt în coada clasamentului atunci când vine vorba de media anilor de muncă de-a lungul vieții. Mai exact, un român muncește în medie 34 de ani, sub media europeană și departe de țări precum Elveția, Suedia, Grecia sau Olanda.

Din 2000 media anilor de muncă în Uniunea Europeană a crescut de la 32 la aproape 36 de ani. Dar România este singura țară din UE unde trendul a fost invers: media a scăzut. Mai exact, un român muncește în medie 34 de ani de-a lungul vieții, sub media europeană de 36 de ani, arată cele mai recente date ale Eurostat.

Europenii care muncesc cel mai puțin

Pe lângă români sunt şi alți europenii care muncesc mai puțin, de exemplu italienii lucrează în medie 32 de ani, croații muncesc 32,5 ani, grecii 33,2 ani, iar belgienii și polonezii muncesc în medie 32,6 ani.

Românii sunt activi în câmpul muncii, în medie, 31,3 ani, adică mai puțin decât toți ceilalți europeni. Olandezii lucrează cu 10 ani mai mult decât românii. La nivelul Uniunii, media este de 36 de ani și a crescut constant în ultimele două decenii, arată cele mai recente date ale Eurostat. Dincolo de statistici, una dintre explicații ar fi că locuitorii țării noastre au speranța de viață mai mică decât occidentalii sau nordicii.

Românii lucrează pentru cea mai scurtă perioadă dintre toți cetățenii din Uniunea Europeană. Alături de ei sunt italienii și grecii. La polul opus, olandezii, suedezii și danezii se pot lăuda cu peste 40 de ani de viață profesională.

Cât muncesc românii comparativ cu ceilalți europeni?

Țările de Jos - 42,5 ani Suedia - 42,3 ani Danemarca - 40,3 ani Grecia - 32,9 ani Italia - 31,6 ani România - 31,3 ani

Speranța de viață în România este a doua cea mai mică din UE – 71,7 ani în medie

Economiștii spun că una dintre principalele cauze pentru care românii lucrează mai puțini ani este speranța de viață, cu 10 ani mai mică față de cea a europenilor din țările nordice sau vestice. Sunt însă și alte explicații.

„Factorii principali sunt speranța de viață, vârsta la care intrăm în câmpul muncii și economia subterană. În momentul în care cineva oficial nu lucrează, dar de fapt lucrează pentru a se întreține, lucrează la negru, atunci acest lucru contribuie la scăderea timpului înregistrat ca fiind petrecut în câmpul muncii”, spune economistul Bogdan Glăvan.

„Mi se pare sinucigaș pentru un stat să accepți pensionarea unor oameni aflați la vârsta maturității profesionale, când ei sunt la randament maxim din punctul de vedere al experienței. Să luăm un caz vestit, cel al judecătorilor. În anii '95-2000 multe poziții trebuiau eliberate”, a declarat sociologul Romulus Oprica.

Diferențe mari între bărbați și femei, în România

Bărbații români lucrează în medie 35 de ani. Femeile din România petrec la serviciu, în schimb, 27,4 ani. România se află pe locul 3 în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, diferența de gen, care este de 7,6 ani. Pe primele locuri la acestr capitol se află Italia și Malta.

Cu câți ani lucrează mai mult bărbații față de femei:

Italia - 9,1 ani Malta - 8,4 ani România - 7,6 ani Și pentru această stare de fapt există explicații.

Vârsta standard de pensionare pentru bărbați în România este de 65 de ani. Anul acesta, femeile se pot pensiona la 61 de ani. Începând din 2023 se va trece la vârsta standard de pensionare pentru femei de 62 de ani, potrivit digi24.