Uniunea Eropeană, la un pas de recesiune. Euro a scăzut la valoarea minimă a ultimelor decenii
- Andra Puiu
- 5 iulie 2022, 17:22
Marți, 5 iulie, euro a suferit o prăbușire la minimul ultimelor două decenii. În timp ce, creșterea prețurilor la gazele europene a crescut îngrijorarea legate de o recesiune. Dolarul nu a putut fi oprit datorită randamentelor titlurilor de stat care au înregistrat o revenire.
Scăderea de astăzi de 1% a monedei euro a dus-o la cel mai slab nivel de la sfârșitul anului 2002 până în prezent. Și alte monede au înregistrat scăderi. Yenul japonez s-a apropiat iar de minimul ultimilor 24 de ani. În același timp, coroana norvegiana a scăzut cu 1,2% deoarece lucrătorii din sectorul gazelor au intrat în grevă, informează Mediafax.
UE riscă să intre în recesiune
Europa riscă să intre în recesiune, a declarat șeful departamentului de cercetare a piețelor globale de la MUFG, Derek Halpenny. Acest lucru se poate întâmpla din cauza creșterii cu 17% a prețurilor la gaze naturale atât din Europa, cât și din Marea Britanie.
Dificultatea redresării euro
Halpenny a declarat că pentru euro va fi foarte greu să se redreseze din cauza situației energetice. Mai mult decât atât, riscurile pentru creșterea economică a prețurilor se dezvoltă notabil.
Euro a ajuns la cel mai scăzut nivel față de francul elvețian de când Banca Națională a Elveției a refuzat plafonarea monedei în 2-15.
O altă monedă care a înregistrat scăderi este lira sterlină.
Situația dolarului
În același timp, dolarul a împins yenul spre minimul ultimilor 24 de ani. Creșterea dolarului ar putea deveni îngrijorătoare pentru o serie de monede dacă Rezerva Federală a Statelor Unite va crește, precum este așteptat, a explicat Jane Foley, strategul FX al Robobank.
În plus, ea a precizat că au existat atât de multe bănci centrale care au înregistrat creșteri, încât s-a vorbit despre războaie valutare inverse.
Dolarul australian nu a reușit să câștige tracțiune. Creșterea ratelor la dobânzi cu 50 de puncte este cea mai rapidă creștere a ratelor din 1994 încoace.
Ce se întâmplă în Europa de Est
Presiunea a fost resimțită altfel de țările din Europa de Est, dependente de gazul rusesc. În contextul crizei din Ucraina, țările estice au fost nevoite să se orienteze către gazul din partea vestică a Europei. Astfel, monedele legate de euro, zlotul polonez, leul românesc și forintul maghiar au înregistrat scăderi între 1,6%-2,3% față de dolar.