Grănicerii moldoveni au reținut permisul fals al unui șofer turc de camion

Grănicerii moldoveni au reținut permisul fals al unui șofer turc de camion

Camionagiul a prezentat un carnet de conducere bulgăresc cu gândul că va tece mai repede controlul vamal.

Un șofer de camion a prezentat la trecerea frontierei un permis de conducere falsificat, cu toate că deținea și unul original. Polițiștii de frontieră moldoveni din cadrul Direcției regionale Sud au inițiat cercetări pe numele acestuia pentru deținerea și folosirea actelor oficiale false.

La data de  30 iunie, în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați, pe direcția intrare în Republica Moldova s-a prezentat un cetățean al Turciei, la volanul unui camion care se afla tranzit pe teritoriul Moldovei cu destinație finală Ucraina.

În timpul controlului documentelor de călătorie și a celor pentru camion, polițiștii de frontieră au observat că permisul de conducere turcesc nu corespunde unui act autentic. La verificarea amănunțită, cu ajutorul tehnicii speciale, s-a stabilit că este unul falsificat.

Fiind audiat, străinul a recunoscut că știa despre cele depistate. Acesta și-ar fi perfectat actul în Bulgaria, motivând că a recurs la această acțiune pentru a avea și el un permis de tip nou, conform cerințelor Uniunii Europene. În cele din urmă, pentru a-și putea continua deplasarea a prezentat permisul de conducere de tip vechi, deținut legal.

Conform procedurilor legale, actul falsificat a fost ridicat și transmis spre expertiză, iar cercetările continuă în vederea elucidării circumstanțelor.

Un carnet de conducere al unei țări europene simplifică trecerea frontierelor existente în interiorul Uniunii Europene. Odată cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului de liberalizare a transportului rutier de mărfuri o procedură mai simplă se aplică și în relația cu Republica Moldova. Liberalizarea transportul rutier de mărfuri în regim bilateral și tranzit înseamnă scutitrea de autorizații pentru trasportatorii moldoveni de mărfuri ceea ce duce la fluidizarea legăturilor comerciale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

În același timp, pentru fluidizarea traficului la frontiera dintre Republica Moldova și România, conducătorii autorităților vamale din Republica Moldova și România au semnat, la data de 24 iunie, un Plan comun de acțiuni privind fluidizarea traficului transfrontalier în punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România.

Documentul a fost semnat în marja întrevederii trilaterale a conducătorilor autorităților vamale și de frontieră din Republica Moldova, România și Ucraina, desfășurate la punctul de trecere a frontierei dintre România și Ucraina Siret-Porubne, România.

 

Ne puteți urmări și pe Google News