BNR îți recomandă să-ți faci credit. Declarația unui oficial: „Oricine are puşi deoparte 5.000 de euro trebuie să facă acest lucru”

BNR îți recomandă să-ți faci credit. Declarația unui oficial: „Oricine are puşi deoparte 5.000 de euro trebuie să facă acest lucru”sursa foto: stilhomedesign.ro

Românii să apeleze la credite bancare și să-și izoleze termic locuințele, dacă nu au bani suficienți pentru aceasta. Este recomandarea pe care o face Valentin Lazea, economistul șef al BNR. El estimează că suma necesară pentru izolarea locuințelor este de 5.000 de euro. Termoizolarea clădirilor ar putea fi o soluție pentru economisirea energiei, în contextul în care gazul natural va fi folosit ca armă de Rusia.

Economistul șef al BNR, Valentin Lazea, le-a recomandat românilor să-și folosească economiile pentru a-și izola termic locuințele. Astfel, vor scădea facturile la utilități și mai ales la gazele folosite pentru încălzirea locuințelor. Astfel, a arătat el, oricine are puşi deoparte 5.000 de euro trebuie să-și izoleze termic locuinţa, iar cine nu-i are să apeleze la credite bancare.

Afirmația despre cei 5.000 de euro puși deoparte este ciudată, având în vedere ultimele date publicate despre depozitele românilor, cifre pe care Banca Națională nu are cum să nu le cunoască. Astfel, în zona București-Ilfov, unde sunt cele mai mari depozite, acestea erau, potrivit raportărilor de anul trecut, în valoare de 24.684 de lei, adică oricum sub 5.000 de euro. Dar în județe precum Giurgiu, depozitul mediu era de 2.160 lei, adică circa 400 de euro.

El a vorbit despre facturile la utilități a căror valoare a crescut deja. Iar dintre acestea a arătat prețul gazului care ar putea fi folosit ca armă de către rusia, în contextul războiului din Ucraina. În aceste condiții este nevoie de creșterea eficienței energetice pentru a economisi energia. Iar aici termoizolarea clădirilor este una din soluții.

„Oricine are puşi 5.000 de euro deoparte trebuie să facă acest lucru, iar cine nu are să apeleze la bănci. Bineînțeles, acum e perioada vacanțelor, oamenilor nu le stă mintea decât la vacanțe, dar după ce se vor fi terminat nu cred că există altă prioritate care să fie mai importantă decât izolarea termică a clădirilor, fără a mai aștepta să vină statul, primăria sau nu știu cine ca să le facă acest lucru. Termoizolarea clădirilor este ceva ce se poate face în scurt timp și cu un efort financiar minim”, a spus Valentin Lazea, conform observatornews.ro.

VALENTIN LAZEA

Sursa foto. EVZ

Klaus Iohannis despre criza energetică

Afirmațiile oficialului BNR vin în contextul declarațiilor președintelui Klaus Iohannis. În această dimineață, șeful statului a declarat că actuala criză energetică va continua, iar dependența de gazul şi petrolul rusesc trebuie să se schimbe.

„Criza energetică nu a fost urmare a războiului pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei, ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac. Această criză energetică a fost minuţios pregătită de Rusia şi pusă în practică. Din păcate, ea va continua. Trebuie să fim foarte conştienţi de faptul că această dependenţă masivă de gazul şi petrolul rusesc trebuie să se schimbe. Însă schimbările nu se vor produce de pe o săptămână pe alta, fiindcă o bună parte din gaz şi petrol vine pe ţeavă, cum se spune”, a declarat șeful statului de la Madrid.

Klaus Iohannis a mai spus că există o platformă comună creată de Comisia Europeană pentru achiziţia de gaz. Același lucru se va întâmpla și în cazul petrolului, pentru a identifica surse alternative de aprovizionare.

„Toată lumea lucrează la asta, însă şi furnizorii de gaz şi de petrol sunt conştienţi că aici este de făcut o afacere bănoasă. Rezultatul este că toate preţurile la nivel mondial au crescut semnificativ şi, aşa cum arată lucrurile acum, vor creşte în continuare. Deci cred că trebuie, din păcate, să vă spun că aceste lucruri ne vor afecta şi ne vor afecta pe termen mai lung”, a mai spus Klaus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News