La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina și s-au impus sancțiunile occidentale asupra Moscovei, rubla a ajuns la minime istorice. Cu toate acestea, patru luni mai târziu, rubla a devenit cea mai performantă monedă din lume în raport cu dolarul american.
Politologul rus Ilya Matveev a declarat pentru NPR, săptămâna trecută, că revenirea monedei nu este un semn al unei economii puternice și nici nu semnalează că sancțiunile nu funcționează împotriva Rusiei.
Efectele sancțiunilor occidentale
„Rubla puternică este un indicator prost al performanței economice a Rusiei, în general, deoarece reflectă doar faptul că importurile au scăzut atât de puternic, încât importatorii pur și simplu nu au nevoie de atât de multă valută străină pentru că nu pot importa mărfuri din țările occidentale”, a spus Matveev timpul unui interviu pentru All Things Considered.
El a observat că efectul sancțiunilor din timpul războiului a devastat economia Rusiei, iar perspectivele pe termen lung pentru Moscova sunt sumbre din cauza opririi operațiunilor de către întreprinderile occidentale de acolo, a inflației în ascensiune și a impactului mare asupra localnicilor.
Rusia nu și-a plătit datoria externă
O monedă în creștere, a spus el, nu este o măsură bună pentru economia mondială, deoarece are mai mult de-a face cu perspectivele comerciale care au scăzut în timpul războiului. „Așadar, rubla reflectă doar faptul că moneda străină nu este folosită în Rusia în acest moment”, a spus Matveev. „Și acesta este, desigur, un lucru foarte rău pentru economie”, potrivit Insider.
Între timp, duminică, Rusia a văzut prima sa datorie externă neîndeplinită de mai bine de un secol, spun rapoartele. Națiunea a ratat termenul limită pentru a plăti 100 de milioane de dolari în dobânzi denominate în dolari și euro pentru două obligațiuni în valută străină, a raportat Wall Street Journal.