O nouă groapă de gunoi și un incinerator de deșeuri, în Sectorul 1. Un consilier PSD, avertisment asupra riscului sănătății cetățenilor
- Antonia Hendrik
- 29 iunie 2022, 08:12
Consilierii locali de la Primăria Sectorului 1 au adoptat două proiecte de hotărâre, introduse pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local, fără dezbatere publică, privind preluarea de la Primăria Capitalei a atribuțiilor de gestionare a depozitului de deșeuri aflat pe teritoriul Sectorului 1, cât și a atribuțiilor privind tratarea termică a deșeurilor, adică incinerarea.
Consilierul local Cristian Tudose a avertizat asupra riscului ca în Sectorul 1 să fie amenajată o nouă groapă de gunoi și să fie construit un incinerator de deșeuri, fără a consulta cetățenii din sector. Atribuțiile preluate de la Primăria Capitalei – care le are prin lege, vor fi delegate către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea deșeurilor formată din primarii celor șase sectoare și Primarul general al Capitalei.
Primul proiect privind preluarea atribuțiilor a fost adoptat cu 19 voturi pentru, 4 abțineri și un vot împotrivă. Cel de-al doilea proiect a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 5 abțineri.
Grupul consilierilor PNL a votat împotriva proiectelor
Pentru proiect s-au pronunțat consilierii USR, PMP și PSD. În schimb, Cristian Tudose, consilier local PSD, a votat împotriva celor două proiecte. Proiectele au fost adoptate în ciuda faptului că activiștii de mediu și consilierii locali au acuzat o încercare de a crea o nouă groapă de gunoi și un incinerator de deșeuri în Sectorul 1, pe terenul de 11 hectare al fostului poligon SRI.
Primăria Sectorului 1 a cerut acest teren în administrare, pentru a-l împăduri și a crea o barieră verde între actualul depozit de deșeuri și oraș, dar Municipalitatea a refuzat cererea, precizând că terenul este necesar tocmai pentru gestiunea deșeurilor, au explicat consilierii Cristian Tudose, Dinu Gheorghe, dar și activistul de mediu Bogdan Țucmeanu.
„Vă citesc din rapoartele care stau în spatele Hotărârii K 135, care prevede ca Sectorul 1 să preia atribuțiile Capitalei. Atribuții care, prin Legea 101, erau atribuții exclusive ale Capitalei. Vorbim de tratarea energetică a deșeurilor – respectiv incinerare, și depozitare: „Adoptarea proiectului de hotărâre conduce la organizarea prelucrării, neutralizării și valorificării materiale și energetice a deșeurilor”. Punctul c: „Adoptarea proiectului conduce la administrarea depozitelor de deșeuri și /sau instalațiilor de eliminare a deșeurilor municipale și a deșeurilor similare”. (…) Suntem singurul sector care are o groapă de gunoi pe teritoriul lui. (…) Avem 11 hectare cu destinație G disponibile Primăriei Capitalei. (…) Tocmai ați aprobat împrejmuire, iluminat, cu justificarea că va fi stație de concasare. Pentru aceste două proiecte care privesc în mod direct și deschis sănătatea cetățenilor, situația economică a Sectorului 1, calitatea vieții în Sectorul 1, cer vot la vedere, nominal”, a declarat Cristian Tudose în plenul Consiliului Local al Sectorului 1.
Cristian Tudose avertizează cu privire la cele două proiecte care sunt împotriva politicilor europene
Consilierul local Cristian Tudose a declarat că adoptarea celor două proiecte de hotărâre va duce la implementarea proiectului incineratorului de deșeuri care este împotriva politicilor europene actuale privind colectarea selectivă, reciclarea, refolosirea deșeurilor și economia circulară. Astfel, Master-planul Municipal privind gestiunea deșeurilor, care include incineratorul, prevede și cantitățile de deșeuri pe care fiecare sector va avea obligația să le livreze pentru incinerare, timp de 30 de ani, a explicat Tudose.
Pe de altă parte activistul de mediu Bogdan Țucmeanu le-a spus consilierilor locali: „Considerați dumneavoastră, la o minimă analiză, cu o minimă logică economică, că este mai ușor să faci instalații de incinerare, ca să scapi repede, că și cum ai băga gunoiul sub preș, decât să faci niște sisteme coerente de colectare selectivă, care să nu mai ducă la nenorocirea pe care o vedem zi de zi și la munții de gunoaie, care cresc și otrăvesc casele altor oameni? Domnilor, am protestat singur în fața Primăriei Bucureștiului cu o pancardă: Gunoiul dumneavoastră, al bucureștenilor este în curtea mea! Nu vom fi de acord nici să faceți vreo altă facilitate de depozitare de deșeuri lângă casele noastre. Și nici, mai grav de atât, un incinerator de deșeuri care, nu că mă va îmbolnăvi mai mult decât sunt, dar va îmbolnăvi și generațiile viitoare. Ați discutat fiecare dintre dumneavoastră. Nu vreți cancer, în Sectorul 1? Dar de ce ar trebui să fie lângă casele noastre? De ce ar trebui să fie lângă casele noastre gunoiul dumneavoastră? Sau gunoiul ars, care e tot al dumneavoastră, de ce ar trebui să fie lângă casele noastre”.
Pe pământ, nu mai există incineratoare și gropi de gunoi
Pe pământ, gunoaiele sunt băgate în stații de sortare, sunt tratate ca materie primă. Se sortează, se colectează și se reintroduc în circuitul industrial. Din deșeurile organice, se face compost, care se pune în livezi, în vii și pe terenuri agricole. (…) Stații de sortare, totul este reciclabil. Totul se poate folosi. Nu există deșeuri. Nu există arderea deșeurilor, care este o crimă pentru mediu și pentru oameni”, a declarat și liberalul Adrian Oianu.
Sectorul 1 este singurul din București unde există un teren cu destinație de depozitare deșeuri, iar prin aceste două proiecte, devine principalul candidat pentru groapă de gunoi și incinerator, cu susținerea directă a primarului Armand și a consilierilor USR. După cum am spus, noi vom vota împotriva poluării Sectorului 1, împotriva cancerului și împotriva gropii de gunoi și incineratorului”, a anunțat consilierul local, liberalul Dinu Gheorghe, potrivit bucurestifm.ro.