Liderii separatiști transnistreni au o prezență continuă la canalele de televiziune rusești

Liderii separatiști transnistreni au o prezență continuă la canalele de televiziune ruseștiSursa foto: Dreamstime.com

Șeful administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, este de părere că ”Europa vrea să confrunte Moldova cu Transnistria”.

Într-o apariție televizată recentă, Kransoselski a declarat că anunțatele livrări de armament din partea Uniunii Europene ar consolida forțele armate ale Republicii Moldova pentru ca mai apoi acestea să împingă statul moldovean într-un conflict. „Moldova a început să primească modele occidentale de arme, pentru a-și consolida Forțele Armate. Trebuie să răspundem la întrebarea: De ce? Am impresia că este benefic ca cineva să împingă Moldova într-un război cu Transnistria”, a declarat Krasnoselski.

Ce implicații are livrarea de armament către Republica Moldova

Oficialul de la Tiraspol a considerat că livrarea de armament din Uniunea Europeană duce la militarizarea statului moldovean. Anterior, liderul separatist a declarat că este adeptul dezarmării celor două maluri ale Nistrului afirmân că cele două părți ale diferendumului transnistrean ar trebui „să se gândească la dezarmare”. Declarațiile erau făcute în contextul afirmațiilor șefei diplomației britanice, Liz Truss, care spunea că ar vrea „să vădă Moldova echipată la standardele NATO”. În acest context, Krasnoselski menționa că o asemenea evoluție „nu inspiră optimism”.

La rândul său, așa-numitul ministru de Externe transnistrean, Vitalii Ignatiev, s-a pronunțat de mai multe ori la televiziune ruse de stat despre acordarea independenței Transnistriei. Potrivit lui, autoritățile constituționale ar bloca regiunea, iar Republica Moldova „imită integrarea europeană” și că și-ar dori în realitate unire cu România.

Un discurs ce vizează independența Transnistriei, vechi de 30 de ani

Pe de altă parte, șeful Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu a punctat de mai multe ori că mesajele venite de la Tiraspol, de fapt, aparțin Moscovei. Președintele Parlamentului Republicii Moldova a subliniat că retorica referitoare la independența regiunii transnistrene și apropierea de Rusia este una permanentă și există de circa 30 de ani.