Fosta „Regină” a asigurărilor, Angela Toncescu, în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București

Fosta „Regină” a asigurărilor, Angela Toncescu, în fața judecătorilor de la Curtea de Apel București

La Curtea de Apel București a continuat audierea martorilor din dosarul 3603/3/2017 privind traficul de influență în legătură cu numirea Angelei Toncescu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al firmei de asigurări Carpatica Asig SA.

În dosar sunt implicate nume celebre, atât la inculpați cât și la martori. Inculpații sunt Angela Toncescu, cea care a ocupat funcția de președinte al CSA, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Dan Hosu, fost șef din Poliția Română dar și soț al fostei șefe DIICOT , Georgiana Hosu, Cătălin Marian Cataramă, fost șef în structurile Poliției Române și Ion Sorin Tatu, un om de afaceri.

Printre martori se numără Adrian Gurzău, fost parlamentar, care a avut calitatea de inculpat în dosar și și-a recunoscut fapta fiind condamnat cu suspendare și Marius Vorniceanu, fost consilier de conturi al Curții de Conturi a României și vicepreședinte ASF, responsabil de sectorul asigurărilor.

Jderu și Adomniței judecă apelul Carpatica Asig

Stadiul dosarului 3603/3/2017 este de apel, cauza fiind judecată pe fond la Tribunalul București. Prima instanță i-a condamnat pe cei doi polițiști la închisoare cu suspendare, dar a achitat-o pe Angela Toncescu. În urma condamnării lui Dan Hosu, soția acestuia a demisionat de la conducerea DIICOT. Cei doi polițiști, Hosu și Cataramă, au făcut apel.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, DNA a făcut apel. Fiecare cu motivele lui. Astfel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, la un complet de doi judecători format din Claudia Jderu, președinte și Sabina Adomniței, judecător. Claudia Jderu este judecătoarea care le-a condamnat pe Elena Udrea și Ioana Băsescu la 8 respectiv

5 ani de închisoare în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale a lui Traian Băsescu. Sabina Adomniței este soția fostului ministru liberal Cristian Adomniței. Ea a fost transferată de la Judecătoria Iași la Tribunalul București în aprilie 2021, iar acum deja judecă cazuri grele de corupție la Curtea de Apel București.

Pe unde a trecut Angela Toncescu s-a lăsat cu pușcărie pentru patroni

Angela Toncescu, cea care este acuzată că a beneficiat de influență pentru ocuparea funcției de președinte al CA al Carpatica Asig, era cunoscută ca “regina asigurărilor”. Ea a condus companiile de asigurări Asirom și Ardaf, deținute, la vremea aceea de Ioan Niculae și Ovidiu Tender. Apoi, din poziția de președinte CSA, a favorizat compania Astra Asigurări, deținută de Dan Adamescu, iar în final a ocupat funcția de președinte al CA al companiei Carpatica Asig, deținută de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Nu mai este un secret pentru nimeni că toți cei cu care a avut de-a face Angela Toncescu au sfârșit în dosare penale. Toncescu a fost și condamnată pe fond în dosarul Astra Asigurări la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, însă a fost achitată în apel la Înalta Curte. Și acum se află în faza de apel, după ce a fost achitată de Tribunalul București în dosarul Carpatica.

Foto: Laurențiu Daniel Ionescu

Un funcționar, martor în dosar

La ultimul termen de săptămâna aceasta ar fi trebuit audiați mai mulți martori, însă nu s-a prezentat decât Marius Vorniceanu. Vorniceanu a ocupat diverse funcții cheie de-a lungul timpului. A fost șef în Garda Financiară, consilier de conturi în Curtea de Conturi a României, șef peste asigurări în ASF și șef al Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor.

Cu ocazia audierilor de la Curtea de Apel București, Marius Vorniceanu a povestit că pe vremea când era șeful sectorului de asigurări din ASF, Angela Toncescu a avut aviz negativ pentru ocuparea funcției de președinte al CA al Carpatica Asig, însă a primit funcția prin metode obscure.

Foto: Laurențiu Daniel Ionescu

Angela Toncescu a avut aviz negativ

În fața instanței Marius Vorniceanu a povestit cum instituția pe care o conducea a dat aviz negativ numirii Angelei Toncescu pe funcția de președinte al carpatica Asig și motivele acestei decizii. Însă numirea s-a făcut dar când Vorniceanu a fost în concediu.

“Când v-ați luat concediu, știați că urmează să fie pe ordinea de zi numirea dnei Toncescu?”, a întrebat judecătoarea Jderu. “Nu-mi amintesc. Nu mai îmi amintesc”, a răspuns Vorniceanu. “Vă amintiți să fi solicitat amânarea deciziei de numire a Angelei Toncescu până la finalizare concediului?”, continuă întrebările instanței.

“Normal era ca să fie dezbătută numirea când eram eu prezent”, susține martorul. “Ați fost abordat să faceți lobby pentru Dna Toncescu, sau să reveniți asupra deciziei sau părerii Dvs?”, întreabă judecătoarea Jderu, cu referire la raportul negativ de numire. “Să vină cineva la mine pentru așa ceva nu, dar domnul Gurzău mă tot întreba ce e cu una, ce e cu alta…”, a răspuns ambiguu Vorniceanu.

Numirea s-a făcut când Vorniceanu era în concediu

Instanța face recapitularea pentru ca grefierul să consemneze.

“În perioada respectivă societatea Carpatica a solicitat desemnarea doamnei Toncescu Angela ca președinte al CA al Carpatica Asig, atașând documentarea aferentă. Dosarul a fost repartizat Sectorului “Asigurări” din cadrul ASF care a întocmit un raport pe baza informațiilor deținute. Raportul a fost negativ.

Informațiile au avut la bază și rezultatele acțiunilor de control derulate la Carpatica Asig. Cu toate acestea Consiliul de Administrație al ASF a decis numirea inculpatei Toncescu în funcția de președinte al CA al Carpatica SA(…) Numirea s-a făcut în perioada când martorul Vorniceanu era în concediu. În locul lui a fost alt angajat al ASF care a prezentat raportul instituției (…) Ar fi trebuit să se amâne numirea pentru a participa și Vorniceanu Marius…”, a consemnat pentru grefier judecătoarea Jfderu.

Angela Toncescu conducea, de facto, Carpatica Asig, înainte să devină Președinte CA

“De ce considerați că concluzia raportului ASF era unul negativ? De ce nu ar fi trebuit ca doamna Toncescu să fie numită în funcția de Președinte?”, continuă instanța întrebările.

“Deoarece rezultatele companiei erau negative iar Toncescu Angela, de facto, conducea Carpatica. Din câte îmi amintesc, propunerea de neavizare a avut în vedere faptul că ea deja ocupa, de facto, poziția de conducător al societății de ceva timp iar indicatorii erau necorespunzători. Indicatorii nu erau buni. Situația societății Carpatica era precară”, explică fostul șef din ASF.

Instanța vrea să știe dacă Angela Toncescu ocupa vreo funcție oficială în Carpatica Asig. “Nu știu dacă avea vreo funcție în CA dar toți știau că ea se ocupa de conducerea societății,din partea patronului” povestește Vorniceanu.

Instanța este nelămurită cu privire la avizul negativ

“Vă mai întreb încă o dată, motivul propunerii de neavizate era acela că ar fi fost mai bine să existe un alt președinte al CA? Sau că trebuia, societatea raportat la indicatori, să fie pusă sub readministrarea, sub administrație specială?”, insistă și judecătoarea Adomniței.

“Nu pot să spun că trebuia să fie altă persoană, dar nu trebuia să fie Angela Toncescu. Activitatea de facto a doamnei Toncescu nu o recomanda pentru această funcție. Putea fi o altă persoană. Carpatica nu avea nevoie la acel moment de măsuri speciale”, încearcă să explice martorul. “În cazul controalelor pe care le-ați efectuat, au fost identificate acte, dispoziții, decizii care emanau de la Toncescu?”, continuă interogatoriul instanței.

“Nu știu dacă a semnat sau nu ceva. Rapoartele noastre vizau societatea, nu persoana”, răspunde martorul. Judecătoarea Adomniței continuă să întrebe, nedumerită: ”Exact! Dacă controlul viza societatea și parametrii negativi, pe ce bază ați avizat-o negativ pe Angela Toncescu?”

Judecătoarea Adomniței îl ceartă pe martor

Martorul are momente de bâlbâială și indecizie. Judecătoarea Sabina Adomniței dă semne de nervozitate și ridică vocea. "Așa ați spus Dvs acum 10 minute, că era desemnată de patron să participe la CA. Cum ați avizat negativ propunerea prin raportare la parametrii neperformantei? Ați răspuns, nu îmi amintesc…”

Martorul Vorniceanu intervine și încearcă să îi explice judecătoarei că își amintește, dar Adomniței îl întrerupe și îi cere să nu mai vorbească peste ea că nu se mai înțelege nimic. “Întrebarea îmi aparține și trebuie consemnată, răspunsul vă aparține, va fi consemnat”, conchide aceasta.

Ca să elimine confuzia, martorul își susține declarațiile din procesul de fond

Este rândul avocatului Andrei Zarafiu, apărătorul Angelei Toncescu, să intervină și să pună întrebări martorului. Îl întreabă dacă din punct de vedere legal, Angela Toncescu avea dreptul să ocupe funcția de președinte al CA al Carpatica Asig.

“Eu știam că în numele patronului participa la CA, iar acest lucru era cunoscut de alții mai bine decât de mine”, răspunde martorul. Din cauză că declarația dată în fața instanței de apel nu se potrivește cu o declarație dată în procesul de fond, avocatul Zarafiu cere instanței să lămurească situația. Aceasta îl întreabă pe martor ceea ce ar fi trebuit să-l întrebe de la început, după depunerea jurământului.

“Îmi mențin toate declarațiile anterioare”, confirmă Marius Vorniceanu. Apoi își continuă depoziția: “În acea perioadă Adrian Gurzău mă contacta pentru a mă întreba despre situația pieței de asigurări. Am vorbit și despre Carpatica. El era membru al Comisiei de abuzuri din Parlament și ataca permanent ASF-ul , în special pe președintele ASF, cu privire la activitatea din domeniul asigurărilor. Nu mi-a vorbit despre Angela Toncescu ci doar zicea că vrea să facă ordine”, povestește Vorniceanu.

Carpatica Asig era propusă la sancționare și reorganizare

Președinta completului, judecătoarea Jderu, încearcă să consemneze și să dicteze grefierului, însă la fiecare vorbă a sa este dublată de Vorniceanu. “Dacă vorbiți întruna mi-e greu să sintetizez și să consemnez ce spuneți…dacă eu vorbesc, dvs vorbiți, nu aveți cum să fiți atent la ce se consemnează”, încearcă judecătoarea să-l pună la punct pe martor.

Marius Vorniceannu se scuză și explică mai departe situația de atunci: “Până să fie desemnată președinte doamna Toncescu, au fost mai multe propuneri de sancționare a companiei Carpatica Asig și chiar de intrare în insolvență (…) Vreau să fac o precizare. Din câte îmi amintesc, până la data formulării de avizare în funcția de președinte al CA, nu a existat o solicitare cu documentație, cu privire la doamna Toncescu.”

Instanța mai vrea să știe dacă persoane din conducerea ASF au intervenit în favoarea Angelei Toncescu. Întreabă în mod special despre Mircea Ursache, Cornel Coca Constantinescu sau Albin Biro. “Nu mi-au cerut nimic dar nu erau de acord cu raportul meu negativ în legătură cu Carpatica și Angela Toncescu”, mărturisește Vorniceanu.

Instanța acordă termene speciale

Audierea martorului s-a încheiat după mai mult de o oră. “Vom da termen special având în vedere amploarea demersurilor soluționării acestei cauze”, anunță judecătoarea Jderu.

Apoi comunică grefierului pentru încheierea de ședință că instanța dispune citarea martorului Stoicescu , citarea telefonică a martorului Gurzău, contactarea telefonică a martorului Coca Constantinescu pentru a i se solicita să se prezinte la următorul termen de judecată și să-și exprime poziția cu privire la audierea sa în calitate de mart