Un miliardar prezice dezastrul economic. Va fi catastrofă în America, acțiunile se vor prăbuși

Un miliardar prezice dezastrul economic. Va fi catastrofă în America, acțiunile se vor prăbuși Piața bursieră. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Acțiunile americane mai au mult de scăzut, potrivit veteranului fondurilor speculative Leon Cooperman, care a prezis că economia se va prăbuși într-o recesiune  în 2023.

Cooperman a declarat marți pentru CNBC că S&P 500 va suferi o scădere totală de 40%, deoarece o recesiune va afecta profiturile corporative. El a spus că este puțin probabil ca acțiunile să se întoarcă în vreo piață crescândă (bull market) oricând în viitorul apropiat.

O previziune care dă fiori, vine un tsunami economic

Investitorii au vândut acțiunile în 2022, deoarece Rezerva Federală  s-a angajat în ceea ce este probabil să fie unul dintre cele mai rapide cicluri de creștere a ratei dobânzii din istoria sa, într-un efort de a îmblânzi inflația rampantă.

S&P 500, indicele bursier de referință din SUA, a scăzut cu 21% anul acesta la închiderea de luni. Aceasta a luat-o de la un vârf de puțin sub 4.800 la începutul lunii ianuarie la 3.761 până luni la încheierea perioadei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cooperman a declarat pentru CNBC că S&P 500 va scădea cu 40% de la vârful din ianuarie. El a spus că este probabil să scadă la 3.000 înainte de a începe să recupereze. Investitorul a prezis că SUA vor intra într-o recesiune anul viitor, fie ca urmare a creșterii prețului petrolului, fie din cauza majorărilor dobânzilor Fed.

„Punctul meu de vedere este că pragul de 4.800 al S&P va fi probabil maximul pentru ceva timp”, a spus Cooperman la „Squawk Box” al CNBC. „Cred că vom trece printr-o perioadă prelungită de retururi scăzute în timp ce încercăm să îndreptăm nava”.

Cooperman a fondat fondul speculativ Omega Advisors, pe care acum îl conduce ca un birou de familie. Forbes estimează că are o valoare netă  de 2,5 miliarde de dolari.

Acțiunile se vor scădea enorm

Explicându-și predicția că acțiunile vor scădea în continuare, Cooperman a spus că profiturile corporative - un ingredient vital în prețurile acțiunilor – scad ,de obicei, cu aproximativ 20% în timpul recesiunilor.

Cooperman a spus că o mare parte din spuma speculativă a fost ștearsă de pe piață. El a dat exemplul schimbului de criptomonede Coinbase, care a scăzut cu aproximativ 86% față de vârf.