Noi scenarii despre România, la Moscova. Peskov insistă cu acuzațiile la adresa Bucureștiului
- Dragoș Lefterescu
- 9 iunie 2022, 13:22
Moscova recunoaște că nu are informații despre presupusele intenții ale României de a anexa Republica Moldova, dar produce scenarii pe bandă rulantă în baza unor declarații ale unor persoane de la Chișinău.
După ce, în urmă cu câteva zile, agenția rusă de stat RIA Novosti publica o informație potrivit căreia Statele Unite și Uniunea Europeană presează Bucureștiul pentru a se uni cu Republica Moldova, acum a venit rândul secretarului de presă al Kremlinului să se lanseze în scenarii.
„Nu aș spune că avem informații detaliate despre această chestiune. Pe de altă parte, într-adevăr, știm bine că în Moldova există anumite forțe care sunt susținători, aici este mai probabilă - nici măcar unificare - ci absorbția Moldovei de către România”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, potrivit agențiilor de presă ruse.
Scenariile fostului președinte Igor Dodon
Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu din cauza unui dosar în care este acuzat de coruperea pasivă, organizarea, dirijarea şi acceptarea cu bună-ştiinţă a finanţării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie şi îmbogăţire ilicită, a declarat că țara sa urmează modelul Ucrainei.
Dodon a spus că guvernul președintei Maia Sandu nu face față crizei în creștere, și că executivul provoacă în mod deliberat destabilizarea țării, pentru a putea fi mai ușor anexată de România.
El a vorbit despre inflație și a spus că, pe fondul crizei, Occidentul și România plănuiesc să furnizeze arme letale Moldovei și, eventual, să amplaseze trupe străine pe teritoriul țării. „La iarnă vom trăi în sărăcie și frig, dar cu arme și rachete”, a spus Dodon, care o acuză pe Maia Sandu de incompetență și destabilizarea intenționată a țării.
„Este clar că Maia Sandu și stăpânii ei externi urmează scenariul ucrainean”. Occidentul vrea să-i folosească pe moldoveni pe post de „carne de tun. Toate aceste procese de înarmare și isterie anti-rusă sunt aranjate special pentru a justifica prezența trupelor NATO pe teritoriul Republicii Moldova. Se pregătește subordonarea militară și politică a țării noastre la România, cu respingerea neutralității”, a mai scris Dodon.
Dodon, acuzat de trădare
Fostul președinte, care este investigat într-un dosar de corupție și trădare de patrie, susține că dosarul său este motivat politic, cauzat de opțiunea sa pro-Kremlin. Iar Moscova și-a exprimat deja îngrijorarea față de situația lui Igor Dodon.
El spune că anchetarea și arestarea sa se încadrează într-un „scenariu de distrugere a opoziției și a liderilor săi, care ar putea împiedica planurile de atragere a țării noastre în război și eliminarea statalității Republicii Moldova”.
Reamintim că, după începerea războiului din Ucraina, pe 24 februarie, în Transnistria au existat mai multe acțiuni provocatoare, iar OSCE a trimis în regiune cu o misiune. Provocările de la Tiraspol au avut loc imediat după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că scopul „operațiunii speciale” este de a asigura accesul în Transnistria, zonă rebelă a Republicii Moldova, în care, la fel ca în Ucraina, cetățenii vorbitori de limbă rusă ar fi asupriți.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut atunci retragerea trupelor ruse din Transnistria.