EXCLUSIV. Statul firmelor sub acoperire! Robert Turcescu explică cum funcționează firmele-căpușă ale serviciilor. Video

EXCLUSIV. Statul firmelor sub acoperire! Robert Turcescu explică cum funcționează firmele-căpușă ale serviciilor. Video Sursa: Facebook/ SRI - Serviciul Român de Informații

Maestrul Ion Cristoiu a venit în podcastul EVZ-Play cu Robert Turcescu, ca în fiecare săptămână, pentru a diseca subiectele momentului. Jurnalistul a făcut analiză excepţională pe marginea scandalului privind proiectul legilor siguranţei naţionale. Una din sub-temele emisiunii a vizat dictatura firmelor serviciilor secrete asupra economiei de piață.

În ediția în care l-a avut invitat pe jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu, jurnalistul EVZ Robert Turcescu a descris un fenomen care, din păcate, afectează economia națională, teoretic o economie de piață după căderea comunismului. Turcescu a explicat în detaliu o prevedere din proiectul de lege privind organizarea și funcționarea SRI pentru a avertiza că posibilitatea ca serviciile să aibă firme sub acoperire e permisă de această prevedere. Astfel SRI poate obține bani și din alte surse decât de la bugetul de stat.

Licitații cu dedicație pentru băieții deștepți

Gazda podcastului EVZ Play a prezentat un studiu de caz al mecanismului foarte bine articulat al modului în care firmele serviciilor secrete afectează funcționarea sănătoasă a economiei.

„Ei vor să păstreze ce le-a dat Năstase în 2002 prin ordonanță de urgență. (....) Știți ce înseamnă asta? La un moment dat Hellvig zice, am un prieten care are nevoie de un antivirus împotriva hackerilor ruși. e dispus să dea un milion de euro. Putem noi serviciul să-i asigurăm un software prin care să nu fie atacate computerele de la firma lui, sistemele video?  Putem, să trăiți, domn director, facem acest antivirus. Foarte bine, voi da primă directorului acelei firme de la SRI. Ei îl aveau deja pregătit, țac pac, s-a terminat", a comentat Turcescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Foto evz

Un alt exemplu concret al concurenței neloiale pe care o fac firmele înființate de SRI se referă la licitațiile publice, unde acestea au prin statutul lor o poziție dominantă. Astfel se explică de ce firma lui Sebastian Ghiță, de exemplu, un apropiat al serviciilor, a câștigat nenumărate licitații în domenii unde se alocă foarte mulți bani prin politică guvernamentală, IT și telecomunicații.

„Orice firmă din România e trasparentă, dar dacă firma e a lor (n.r. - a serviciilor secrete), cine o concurează?", a replicat invitatul său.

Cristoiu: Firmele sub acoperire sunt esența antidemocratică a serviciilor

În altă ordine de idei, una dintre cele mai nocive astfel de interferențe, cu distorsionări ale economiei de piață, se referă la firmele serviciilor secrete. „Miza cu banii e cea mai importantă. Firmele sub acoperire sunt esența antidemocratică a serviciilor".

„Acolo îi doare. Din povestea asta cu banii ciugulește toată lumea (...) Toți după ce ies din serviciile de informații, sunt foarte bogați, auzi despre ei în toate afacerile, au milioane. De unde, maestre?", a completat moderatorul.

Emisiunea integrală cu Ion Cristoiu poate fi vizionată accesând acest link.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro