Românul care are o pensie de 26.000 de lei pe lună. Are doar 51 de ani

Românul care are o pensie de 26.000 de lei pe lună. Are doar 51 de ani Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un fost procuror va încasa o pensie de 26.000 de lei pe lună, dar aceasta nu este singurul său venit. El mai încasează alte 23.000 de lei din salariul de judecător la Curtea Constituțională.

Procurorul Bogdan Liciu, fostul prim-adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție are o pensie de 26.000 de lei pe lună.

Magistratul și-a depus dosarul de pensionare în 29 aprilie 2022, decizia fiind emisă de Casa teritorială/sectorială de pensii Sector 1 București la data de 8 mai 2022.

Venituri de 9.800 de euro pe lună

Astfel, Bogdan Licu, în vîrstă de 51 de ani, va avea o pensie lunară netă de 26.000 lei (baza de calcul utilizată la stabilirea pensiei de serviciu a fost de 32.500 lei), scrie luju.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

El va încasa însă în continuare și salariul de judecător la Curtea Constituțională. Potrivit sursei citate, acesta ar fi de 23.000 de lei. Magistratul va încasa lunar 49.000 de lei, adică 9800 de euro.

Asta în condițiile în care în România, valoarea unui punct de pensie este de 1.586 de lei. Potrivit documentelor oficiale, 3,3 milioane de pensionari încasează lunar sub 2.000 de lei.

Nu se mărește vârsta de pensionare

În ultimul an foarte mulți magistrați au depus cereri de pensionare. În ultima vreme au existat multe zvonuri că se dorește mărirea vârstei de pensionare în rândul magistraților, tocmai pentru a evita un val de pensionări la cei care au sub 60 de ani.

Ministerul Justiției neagă însă vehement că ar avea în plan astfel de modificări. „Ministerul Justiţiei precizează că nu are în intenţie nicio intervenţie legislativă în sensul stabilirii unei noi vârste de pensionare pentru magistraţi, alta decât cea în vigoare.

Ministerul Justiţiei este preocupat de stabilitatea resursei umane din sistemul judiciar şi înţelege că păstrarea vârstei de pensionare în vigoare şi a stabilităţii prevederilor legale care o consacră sunt elemente esenţiale ale păstrării magistraţilor în activitate şi prezervarea stabilităţii resursei umane din sistem”, se menţionează într-un comunicat citat de Agerpres.

Termenul asumat de România în cadrul PNRR pentru intrarea în vigoare a modificărilor la Codurile penale este 31 decembrie 2022, iar pentru legile Justiţiei - 30 iunie 2023.