România riscă să se confrunte cu întreruperi de aprovizionare cu țiței în Marea Neagră. Avertizare de la Bruxelles

România riscă să se confrunte cu întreruperi de aprovizionare cu țiței în Marea Neagră. Avertizare de la Bruxelles Sursă: Trondur | Dreamstime.com

Liderii de la Bruxelles au recunoscut, în textul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni impuse Rusiei din cauza războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, că România ar putea să se confrunte cu o întrerupere a aprovizionării cu țiței în porturile și conductele din Marea Neagră. Informația a fost dezvăluită în circumstanțele în care Uniunea Europeană a decis să interzică livrarea de petrol rusesc statelor membre ale blocului comunitar, ca replică la agresiunea lui Vladimir Putin.

România ar putea să se confrunte cu o sistare a aprovizionării cu țiței în porturile din Marea Neagră, au recunoscut liderii din Uniunea Europeană în textul aferent celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în condițiile în care două treimi din țițeiul rafinat din țara noastră este importat pe căi maritime.

Liderii statelor membre ale blocului comunitar european au fost îndemnați, în aceste circumstanțe, „să acționeze în spiritul solidarității și al cooperării regionale”, mai ales având în vedere agresiunea manifestată în această perioadă de Rusia.

Posibile întreruperi de aprovizionare cu țiței în Marea Neagră

„În cazul unei întreruperi bruște a aprovizionării cu petrol, fie prin conducte, fie transportat pe mare, statele membre ar trebui să acționeze în spiritul solidarității și al cooperării regionale, implicând atât autoritățile publice, cât și întreprinderile din domeniul energiei, în strânsă coordonare cu Grupul de coordonare pentru petrol, în vederea unor posibile eliberări de stocuri de petrol, inclusiv stocuri de petrol de urgență, și a altor măsuri, inclusiv aprovizionarea cu un amestec adecvat, astfel cum sunt prevăzute în planurile lor naționale pentru situații neprevăzute sau convenite în conformitate cu Directiva 2009/119/CE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest angajament de solidaritate și cooperare este deosebit de important având în vedere agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și o posibilă întrerupere a aprovizionării în regiune cu țiței rusesc sau cu produse petroliere rafinate, în special în ceea ce privește conductele sau porturile de la Marea Neagră. Comisia va monitoriza piețele și securitatea aprovizionării și va prezenta, Consiliului rapoarte periodice și, dacă este necesar, propuneri de consolidare a securității aprovizionării”, se arată în documentul publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, potrivit Profit.ro.

Măsuri de sancțiuni privind petrolul exportat de Rusia

Noul pachet de sancțiuni al Bruxelles-ului include o interdicție completă a importurilor de petrol rusesc în Uniunea Europeană, națiunile membre UE având la dispoziție o perioadă de șase luni pentru a elimina treptat țițeiul rusesc livrat pe mare și un termen de opt luni de zile pentru importurile de petrol rafinat.

De asemenea, televiziunile ruse Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24 şi TV Center International au fost și ele sancționat din cauză că promovează informații care fac parte dintr-o campanie de dezinformare și „propagandă în sprijinul agresiunii ruse în Ucraina”.

Printre altele, pachetul de sancțiuni include și măsuri restrictive privind „substanțele chimice care ar putea fi utilizate la fabricarea armelor chimice”.