Cea mai mare creștere a pensiilor din ultimele decenii. Germania majorează pensiile începând cu 1 iulie

Cea mai mare creștere a pensiilor din ultimele decenii. Germania majorează pensiile începând cu 1 iulie Pensionarii din Germania vor să lucreze. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pensiile din Germania vor crește considerabil de la 1 iulie. Autoritățile au luat măsuri pentru ai ajuta pe pensionari să facă față scumpirilor la alimente și facturi. Potrivit autorităților, va fi cea mai mare creștere a pensiilor din ultimele decenii.

După doi ani de pandemie, peste 21 de milioane de pensionari din Germania vor beneficia de pensii mai mari de la 1 iulie.

„Pensiile vor crește semnificativ în acest an. Va exista una dintre cele mai mari ajustări ale pensiilor din Germania de la introducerea asigurării de pensie. Acest lucru va atenua, pentru cei 21 de milioane de pensionari, creșterile mari de prețuri așteptate anul acesta”, a explicat Gundula Rossbach, președinta Asociației Germane de Asigurări de Pensii.

De la 1 iulie 2022, pensiile vor crește cu 5,35% în Vest și cu 6,12% în noile state federale. Punctul de pensie crește în vechile state federale de la 34,19 euro la 36,02 euro, iar cel din Est crește de la 33,47 euro la 35,52 euro. Valoarea actuală a pensiei în noile state federale este de 98,6% din valoarea de Vest (anterior 97,9%).

Ne puteți urmări și pe Google News

„Privind înapoi, a existat o creștere semnificativă a pensiilor pentru pensionari din 2010. Din 2010 până în 2020, pensiile standard au crescut cu peste 25% în Vest și peste 37% în Est. Creșterea a fost astfel cu mult peste evoluția inflației în această perioadă”, a precizat Rossbach, potrivit hotnews.ro.

Pensiile vor crește considerabil

Propunerea legislativă a trecut cu voturile coaliției tripartite de guvernare (SPD, FDP, Verzi), ale Uniunii CDU/CSU și ale Alternativei pentru Germania (AfD).

Ce se va întâmpla cu pensiile românilor? Marius Budăi: „De acolo în sus să putem discuta”

foto: pxfuel.com

Legea va reintroduce și factorul de recuperare în asigurările de pensii. „Datorită unei evoluții mai bune a salariilor, pensiile cresc din nou, deși nu la fel de brusc”, a explicat ministrul Muncii, Hubertus Heil.

Decizia a fost criticată

Cu toate că autoritățile au anunțat că se măresc pensiile, multe persoane au criticat acest lucru, fiind convinși că nu îi va ajuta pe pensionari.

Deputatul CDU, Stefan Nacke, a declarat că procentul nu este suficient și că prețurile sunt uriașe. Și expertul în pensii al Stângii, Matthias Birkwald, a precizat că pensiile trebuiau să fie majorate cu mai mult.

Ministrul Heil a apărat decizia de majorare luată: „Nu trebuie să decuplăm niciodată dezvoltarea pensiilor, pentru toate generațiile, de evoluția salariilor și de dezvoltarea pieței muncii”, a spus politicianul SPD.

El a mai subliniat: „În vremuri grele nu vor exista niciodată reduceri de pensii în Germania - în vremuri mai bune, există un echilibru de interese între pensionari și contribuabili”.

Noua lege ar putea să-i ajute pe beneficiarii de pensii de invaliditate. Aceștia urmează să primească un plus de 4,5% (Vest) și 7,5% (Est). Aproximativ trei milioane de oameni vor avea parte de bani în plus, potrivit Statista.de.