Recensământ 2022. Interviurile față în față au fost amânate. INS n-a fost în stare să rezolve problemele tehnice
- Simona Suciu
- 1 iunie 2022, 09:50
Marți ar fi trebui să înceapă recenzarea în teren, adică un recenzor să ajungă la persoanele care nu au completat formulare online. Această etapă a fost amânată până pe 3 iunie din cauza unor probleme tehnice în anumite județe.
Institutul Naţional de Statistică (INS) ar fi trebuie să înceapă recenzarea populaţiei pe teren începând cu data de 31 mai 2022, dar procedura a fost amânată cu câteva zile. Această etapă presupune ca un recenzor să meargă acasă la persoanele care nu au reușit să compelete formulare în sistem onlie până la data de 27 mai 2022.
Probleme tehnice
Amânarea recenzării pe teren a fost decisă din cauza mai multor probleme care au avut loc în judeţe precum Călăraşi, Giurgiu sau Ilfov. De exemplu, în localitatea Frăsinet din Călăraşi, tabletele pe care recenzorii stochează datele culese de pe teren au ajuns abia marţi, fix în ziua în care aceştia ar fi trebuit să înceapă recenzarea. La Vărăşti, Giurgiu, recenzorii au primit tabletele şi legitimaţiile încă de acum câteva zile, dar abia vineri acestea vor fi sincronizate cu sistemul STS, potrivit Digi 24.
Potrivit ultimelor modificări, etapa de recenzare pe teren ar urma să înceapă pe 3 iunie 2022. Formularele vor fi identice cu cele disponibile la autorecenzarea online, doar că datele se colectează de un recenzor.
Mulți români au ales autorecenzarea
Până la finalul zilei de 27 mai, ultima zi de auto-recenzare, s-au înregistrat în total 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban şi 46,1% în mediul rural), ceea ce reprezintă 46,8% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021.
„Diferenţa de 2 milioane este reprezentată de numărul de chestionare ale locuinţelor neocupate, precum şi de chestionare multiple (persoane şi locuinţe recenzate de mai multe ori) şi de cele incomplete. Pentru cele din ultima categorie (incomplete) nu se eliberează dovadă de autorecenzare“, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică.
Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 şi 5.000 lei.
Acesta este primul recensământ din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se desfăşoară cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei depline a informaţiilor. România se află la al 13-lea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.