Washingtonul se delimitează de Henry Kissinger. Poziția oficială a Departamentului de Stat în cazul Ucrainei

Washingtonul se delimitează de Henry Kissinger. Poziția oficială a Departamentului de Stat în cazul Ucrainei Sursa foto. RTV

Departamentul de Stat al SUA se delimitează de declarațiile fostului secretar de stat Henry Kissinger cu privire la necesitatea încheierii păcii în Ucraina. Într-o declarație de presă, oficialii Washington susțin că Ucraina își va decide singură viitorul. Mai mult, Statele Unite vor fi alături de Kiev până la finalul războiului cu Rusia.

Departamentul de Stat din Statele Unite a comentat declarațiile fostului secretar de stat Henry Kissinger cu privire la încheierea păcii în Ucraina. Oficilii de la Washington susțin că doar Kievul are dreptul să-și decidă viitorul, iar condițiile de pace nu vor fi dictate din altă parte. Fost secretar de stat al SUA, Henry Kissinger a spus, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos că Ucraina trebuie să se așeze la masa negocierilor cu Rusia. El a sugerat Kievului să facă concesii teritoriale Moscovei, în Donbas, în schimbul încetării focului.

Departamentul de Stat al SUA se delimitează de aceste declarații și susține că doar Ucraina are dreptul să-și decidă viitorul după acest război cu Rusia. Declarația în cauză a fost făcută de reprezentanții Departamentului de Stat al SUA într-un comentariu pentru Ukrinform.

„Credem cu tărie că doar Ucraina are dreptul de a-și decide viitorul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a prezentat poziția oficială a Washingtonului cu privire la declarația făcută de fostul secretar de stat american Henry Kissinger la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Nu știm când se va încheia acest război, dar știm acest lucru: Ucraina va ieși victorioasă. Iar Statele Unite vor fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, a subliniat oficialul Departamentului de Stat al SUA.

Sursa: Dreamstime.com

Declarațiile lui Kissinger de la Davos

Declarațiile făcute de Henry Kissinger la Davos, cu privire la necesitatea încheierii păcii în condițiile impuse de Moscova, au stârnit un val de indignare la Kiev.

„Negocierile trebuie să înceapă în următoarele două luni, înainte de a se produce revolte şi tensiuni care nu vor fi depășite cu ușurință. În mod ideal, linia de separare ar trebui să fie revenirea la status quo ante bellum (starea de dinainte de război, n. red.). În cazul continuării războiului dincolo de acest punct, nu ar mai fi vorba despre libertatea Ucrainei, ci despre un nou război, împotriva Rusiei însăşi”, a declarat Kissinger, citat de The Telegraph.

Kissinger a transmis liderilor occidental să nu mai încerce să provoace „o înfrângere zdrobitoare” lui Vladimir Putin. Aceasta deoarece ar avea „consecinţe dezastruoase” pentru „stabilitatea pe termen lung a Europei”.

Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Replica dură a președintelui Ucrainei

Președintele Ucrainei a comentat declarațiile lui Henry Kissinger, declarându-se nemulțumit de atitudinea acestuia. Cu atât mai mult, cu cât, Ucraina a suferit pierderi imense în acest conflict. Volodimir Zelenski a afirmat că nu este normal ca Vladimir Putin să fie apărat indiferent de ceea ce face și de câte distrugeri provoacă.

„Indiferent de ceea ce face statul rus, există cineva care spune: «Să luăm în considerare interesele sale». Anul acesta, la Davos, s-a auzit din nou. În ciuda miilor de rachete ruseşti care lovesc Ucraina. În ciuda faptului că zeci de mii de ucraineni au fost ucişi. În ciuda a ceea ce s-a întâmplat la Bucha şi Mariupol. În ciuda oraşelor distruse. Şi în ciuda «lagărelor de filtrare» construite de statul rus, în care se ucide, se torturează, se violează şi se umileşte ca pe bandă rulantă (…)

Rusia a făcut toate acestea în Europa, dar, totuşi, la Davos, de exemplu, domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei, ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa”, a declarat președintele ucrainean.