Calendar ortodox, 25 mai. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Calendar ortodox, 25 mai. A treia aflare a Capului Sfântului Ioan BotezătorulSursa foto: Arhiva EVZ

Calendar Ortodox. Pe 25 mai se sărbătorește Sfântul Ioan Botezătorul şi ziua în care a avut loc cea de-a treia aflare a capului său care a fost adus în Constantinopol. A fost supus unor chinuri groaznice pentru că a refuzat să renunțe la credință.

Sfântul Ioan Botezatorul îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. Irodiada i-a spus Salomeei, fiica ei, care dansase și plăcuse tuturor oaspeților, să ceară de la capul Botezătorului tăiat.

Cu toate astea, marea teamă era ca Botezatorul să nu reînvie dacă trupul ar fi îngropat alături de cap, iar Irod le-a dat ucenicilor doar trupul sfântului. Capul a fost ascuns de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime.

Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, a aflat de cele întâmplate și a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei. Aceasta l-a dus la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. După o vreme, un proprietar bogat și slăvit a crezut în Hristos și s-a făcut monah luându-și numele de Inochentie.

Calendar Ortodox. Povestea capului lui Sfântul Ioan Botezatorul

El s-a sălășluit chiar la locul unde se află îngropat capul Botezatorului Ioan. Acesta a săpat și i-a găsit capul sfântului. El a cinstit cu evlavie sfintele moaște, apoi le-a îngropat la loc acolo unde le-a găsit.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a stat aici până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, când, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. Aceasta s-a socotit a două aflare a cinstitului cap al Botezătorului.

Cu toate astea, în timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane. A fost trimis și în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), fiind a treia și ultima descoperire a cinstitului cap.

Rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul

Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

sursa: arhivă EVZ

Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăînței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăînței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin, potrivit doxologia.