Oprescu, prins de o unitate de elită. Ce este ENFAST, unitatea specială a poliției din Uniunea Europeană

Oprescu, prins de o unitate de elită. Ce este ENFAST, unitatea specială a poliției din Uniunea Europeană sursa foto. ENFAST

ENFAST, ai cărei ofițeri l-au localizat și l-au reținut pe Sorin Oprescu la Atena, este o rețea de polițiști care pot acționa imediat pentru depistarea și arestarea urmăriților. Aceștia operează non-stop în toate statele Uniunii Europene. În acest context, trebuie spus că Sorin Oprescu urmează să apară în fața autorităților din Grecia pentru a răspunde dacă dorește să fie trimis în România sau nu. În funcție de răspunsul acestuia, cererea de extrădare transmisă de autoritățile române va fi analizată și judecată de o instanță din această țară.

Ofițerii din cadrul ENFAST sunt cei care l-au depistat și au lucrat la reținerea lui Sorin Oprescu la Atena, zilele acestea. Sorin Oprescu era dat în urmărire internațională după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare european. Fostul primar a plecat din țară cu câteva săptămâni înainte ca o instanță din cadrul Curții de Apel București să-l condamne la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție.

ENFAST este acronimul pentru European Network of Fugitive Active Search Teams care, în traducere, înseamnă Rețeaua Europeană a Echipelor de Căutare Activă a Urmăriților. Aceasta este o structură formată din ofițeri de poliție care pot acționa oricând pentru depistarea și arestarea urmăriților. Ei sunt disponibili 24 de ore din 24, șapte zile din șapte,

Proiectul ENFAST urmărește creșterea securității în cadrul Uniunii Europene prin îmbunătățirea eficienței în acțiunile de localizare și arestare a persoanelor date în urmărire internațională. La nivelul ENFAST există o listă cu ofițeri de contact din cele 28 de state care au aderat la această structură. Ei sunt disponibili non-stop pentru a intra în acțiune și pentru a-i localiza pe urmăriții general.

Ne puteți urmări și pe Google News

La nivelul ENFAST a fost elaborate un ghid cu informații cu privire la legislația națională și metodele de investigații specifice fiecărui stat în parte. De asemenea a fost concepută o rețea eficientă și solidă care permite ofițerilor să colaboreze și să facă schimb de experiență.

Sorin Oprescu reținut cu ajutorul ENFAST

Ofițerii din cadrul acestei rețele, ENFAST au colaborat la localizarea și reținerea fostului primar general Sorin Oprescu, la Atena. Conform unui comunicat de presă, transmis de Poliția Română, Sorin Oprescu a fost reținut de polițiștii greci coordonați de șeful ENFAST din Atena.

„La data de 17 mai a.c., în urma activităților investigative și de cooperare polițienească, efectuate de Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Operațiuni Speciale, Direcția de Investigații Criminale, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, în colaborare cu Centrul SELEC și polițiștii greci, coordonați de șeful ENFAST din Atena, au depistat, în zona orașului Atena, un bărbat, de 70 de ani, urmărit la nivel internațional”, au arătat polițiștii în comunicatul de presă.

Pe numele lui Sorin Oprescu fost emis un mandat european de arestare, după ce, la data de 13 mai 2022, a fost condamnat definitive. El a primit o sentință de condamnare la o pedeapsă cu închisoarea, de 10 ani și 8 luni închisoare cu executare. Sorin Oprescu a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, luare de mită, abuzul în serviciu și spălarea banilor.

Ce se va întâmpla în perioada următoare

În acest context, trebuie spus că Sorin Oprescu urmează să fie adus în fața autorităților din Grecia și i se va aduce la cunoștință mandatul European. El va trebui să spună dacă dorește să fie trimis în România, unde urmează să fie încarcerat sau nu.

În cazul în care răspunsul este negativ, cererea de extrădare emisă de autoritățile române va fi analizată de un complet de judecători. Se va întruni un Consiliu de Judecată în termen de 40 de zile care va hotărî dacă aprobă extrădarea sau nu. Procurorul va decide dacă în toată perioada asta, Sorin Oprescu va fi lăsat liber sau reținut.

Sorin Oprescu ar fi ales Atena, conform Antena 3, pentru că acolo ar deține o societate comercială. Sursa citată arată că Oprescu a fost găsit, de altfel, la sediul acestei companii.