Cannes a umilit Oscar-ul. Cel mai politizat festival de film l-a refuzat pe Zelenski, francezii l-au invitat

Cannes a umilit Oscar-ul. Cel mai politizat festival de film l-a refuzat pe Zelenski, francezii l-au invitat Sursă foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Președintele Ucrainei a fost invitat să susțină un discurs în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes, asta după ce organizatorii premiilor Oscar, cel mai politizat festiva, nu i-au permis să intervină.

În ultima perioadă Volodimir Zelenski a fost invitat să vorbească la mai multe evenimente mondene. După declarațiile făcute despre Eurovision, acum președintele ucrainean a avut o intervenție în direct la Festivalul de Film de la Cannes, cel mai mare eveniment cinematografic european.

Zelenski și-a adaptat discursul și a vorbit despre unul dintre cele mai cunoscute filme ale lui Charlie Chaplin, Dictatorul. Pelicula din 1940 a fost realizată înainte ca SUA să între în Al Doilea Război Mondial și este o satiră la adresa nazismului.

"Avem nevoie de un nou Chaplin care să arate că cinematograful de astăzi nu este prost. Ura va dispărea în cele din urmă și dictatorii vor muri. Suntem în război pentru libertate. Sunt sigur că dictatorul va pierde. Vom câștiga acest război. Glorie Ucrainei!", a spus Zelenski în intervenția sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele ucrainean a făcut referire și la filmul lui Francis Ford Copola, Apocalypse Now, comparând dictatorii și războaiele cu ceea ce se întâmplă în acest moment. Zelenski nu aa uitat să folosească și o replică din filmul lui Copola.

"Ador mirosul de napalm dimineața", a spus președintele Ucrainei, amintind că țara sa a început să fie bombardată într-o dimineață.

Organizatorii premiilor Oscar nu i-au permis lui Zelenski să susțină un discurs

Zelenski și-ar fi dorit să aibă o intervenție și în cadrul Galei Premiilor Oscar, dar organizatorii au decis după lungi discuții să fie cât mai discreți, chiar dacă în trecut au fost mult mai permisivi, mai ales când a fost vorba despre critici la adresa lui Trump. Actorul Sean Penn a fost unul dintre cei care a susținut ideea ca Zelenski să fie invitat să vorbească la gală. Mai mult, a amenințat că își va distruge cele două statuete în cazul în care nu se va întâmpla acest lucru. Apoi și-a îndemnat colegii actori să boicoteze evenimentul.

Organizatorii galei au decis totuși să proiecteze trei cartoane în care făceau referire la războiul din Ucraina.

"Am vrea să păstrăm un moment de tăcere pentru a ne arăta sprijinul pentru poporul ucrainean care se confruntă cu invazia, conflictul și prejudecățile înăuntrul granițelor sale. În vreme ce filmul e un mod important pentru noi de a ne exprima umanitatea în timpul conflictelor, realitatea e că milioane de familii au nevoie de mâncare, medicamente, apă potabilă și servicii de urgență. Resursele sunt puține, iar noi – o comunitate globală, putem face mai mult. Vă rugăm să sprijiniți Ucraina în orice mod cu putință. #standwithukraine."