Ministrul Culturii reacționează în scandalul Eurovision: "Votul politic, pe simpatii sau vecinătăți, nu are legătură cu muzica"
- Simona Suciu
- 17 mai 2022, 11:39
Lucian Romașcanu, ministrul Culturii spune că votul politic trebuie eliminat la Eurovision și că publicul ar trebui să fie cel care decide câștigătorul. El mai susține și că România și Moldova ar putea propune o singură piesă în competiție. Votul juriului din România a fost anulat la finala de sâmbătă, pe motiv că ar existat suspiciuni de fraudă. TVR a cerut public explicații.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu spune că Eurovision are nevoie de o reformă. Votul publicului ar trebui să fie mult mai important, iar politicul nu are ce căuta într-o competiție muzicală.
„Chiar dacă Ministerul Culturii nu are niciun fel de implicare în scandalul Eurovision, ca orice român, cetățean al unei țări care merită respectul celorlalte state ale Uniunii Europene, mă simt extrem de mâhnit și dator în același timp să spun câteva lucruri:
Mai mult ca oricând, cred că este absolut necesară o resetare completă a Eurovision, pe alte baze, unele care sa pună publicul pe primul loc, iar votul oamenilor să conteze cu adevărat! Împărțirea politică a voturilor - pe care o vedem de ani de zile - nu are nicio legătură cu menirea pe care acest concurs ar trebui să o aibă. Deja se politizează mult prea mult un fenomen care a debutat ca fiind unul cultural, cu scopul de a uni si de a consolida relațiile dintre țările Europei și nu de a le dezbina“, a scris Lucian Romașcanu, pe pagina sa de Facebook.
Fără vot geografic
Lucian Romașcanu crede că România și Moldova ar putea trimite în viitor o piesă comună la Eurovision și că votul geografic nu își are locul într-o astfel de competiție.
„Cel mai trist este că excesul de zel al unor decidenți a făcut, de fapt, rău Ucrainei care trebuia să câștige, sau să piardă, exclusiv prin merite artistice. Votul politic, pe simpatii sau vecinătăți, nu are legătură cu muzica. Asta nu implică România sau Moldova din evidentul motiv că suntem același popor, aceeași cultură. Într-un Eurovision reformat poate Romania și Moldova ar trebui sa propună o singură piesă în competiție. În concluzie, așteptăm rezultatele unei anchete și tot ce îmi doresc este că TVR să nu fie implicată“, a mai scris ministrul Culturii.
Scandalul Eurovision
Votul juriului României în Marea Finală Eurovision a fost anulat și înlocuit cu un altul calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar. În plus, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis să intre în direct și să anunțe punctajele. S-a ajuns în această situație, deoarece au existat suspiciuni de fraudă în șase țări, printre care și România, la votul din a doua semifinală. TVR a cerut public explicații și a prezentat votul juriului care a acordat punctaj maxim Republicii Moldova.