Hackerii pro-ruși de la Killnet lansează noi amenințări. România, printre țintele vizate. Ce poți pierde din cauza atacurilor

Hackerii pro-ruși de la Killnet lansează noi amenințări. România, printre țintele vizate. Ce poți pierde din cauza atacurilor Hackeri. Sursa Foto: Arhiva EVZ

România este vizată de un nou atac cibernetic declanșat de hackerii, din gruparea Killent, care susțin regimul lui Vladimir Putin. Gruparea a enumerat mai multe state, care se opun invaziei declanșate de Rusia în Ucraina, ce vor fi vizate de acțiunile sale. De asemenea, Killnet a declarat război poliției din Italia, după ce oficialii săi au anunțat că au blocat mai multe atacuri informatice care vizau buna desfășurare a concursului Eurovision.

Gruparea de hackeri ruși Killnet a anunțat un nou atac cibernetic, la scară largă, ce vizează mai multe state care se opun războiului lui Vladimir Putin din Ucraina. Printre țările vizate de atacurile infractorilor informatici se numără și România.

Celelalte țări care sunt amenințate sunt SUA, Germania, Regatul Unit, Italia, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia și Ucraina. Hackerii Killnet, care au legături cu regimul lui Vladimir Putin au afirmat că au perturbat infrastructura poliției naționale italiene. Ei spun că s-a întâmplat după ce autoritățile din Italia le-a dejucat tentativele de hacking pentru concursul Eurovision.

Killnet a declarat „război” celor zece țări, dar și „poliției înșelătoare din Italia”. Infractorii cibernetici susțin că sunt responsabili pentru indisponibilitatea site-ului web al departamentului cibernetic al poliției italiene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Informația a fost prezentată pe contul de Twitter al postului de televiziune ucrainean Nexta.

Anunțul făcut de poliția italiană

Poliţia italiană a a anunțat, duminică, 15 mai, că a dejucat o serie de atacuri ale unor grupări de hackeri pro-ruşi în timpul semifinalei din 10 mai şi a finalei de sâmbătă a concursului Eurovision. Competiția s-a desfăşurat la Torino, după cum transmite agenția de presă Reuters.

În timpul procesului de votare şi a spectacolului, departamentul de securitate cibernetică al poliţiei a blocat câteva atacuri asupra infrastructurii reţelei. Aceste agresiuni au fost lansate de gruparea de hackeri „Killnet” şi de grupul afiliat „Legion”, după cum a anunțat poliția italiană.

Conform sursei citate, polițiștii au strâns informații de pe grupurile de Telegram ale hackerilor și, astfel, au reușit să prevină mai multe atacuri. De asemenea, polițiștii au reușit să identifice și locațiile georgrafice din care au fost lansate atacurile cibernetice.

Trebuie spus că, în data de 11 mai gruparea „Killnet” a revendicat un atac asupra siturilor mai multor instituţii italiene. Au fost vizate inclusiv asupra Senatul şi a Institutul Naţional pentru Sănătate (ISS), conform agenţiei de presă ANSA.

Mai multe instituții din România au fost vizate de atacuri

La finalul lunii aprilie, mai multe instituții din România, publice sau private, au fost vizate de atacuri cibernetice lansate de grupul de hackeri pro-ruşi Killnet. Aceștia au lansat amenințări care au vizat aproximativ 300 de site-uri oficiale, între care ministere, instituții publice, redacții de presă, site-uri de turism sau chiar hoteluri. Acțiunea a fost revendicată Killnet, care au afirmat că vor continua cu atacurile.

Au fost vizate site-urile Guvernului, al Ministerului Finanțelor, Ministerului Apărării, Ministerului Sănătății, MAI, dar și al ANAF, al Jandarmeria Română sau STS. Nu doar ministerele sau instituțiile publice sunt în vizorul grupul Killnet. Potrivit amenințărilor, sunt vizate redacții de presă, partide politice, site-uri de rezervări, hoteluri sau pensiuni.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a emis o serie de recomandări tuturor instituțiilor vizate de amenințarea hackerilor Killnet. Oficialii români au precizat că obiectivul principal al atacatorilor a fost inactivarea site-urilor şi a serviciilor web, distrugerea reputaţiei şi panicarea utilizatorilor din România.