Actorul Valentin Uritescu, internat de urgență în spital: ”Are şi zile în care nu poate vorbi”

Actorul Valentin Uritescu, internat de urgență în spital: ”Are şi zile în care nu poate vorbi” Sursa foto: arhiva EVZ

Celebrul actor Valentin Uritescu a fost internat la Spitalul Pantelimon, acolo unde medicii depun eforturi pentru a-l stabiliza. Actorul se confruntă de ceva timp cu grave probleme de sănătate.

Valentin Uritescu are vârsta de 80 de ani, fiind cunoscut faptul că bolile nu au stat departe de el. De la vârsta de doar 33 de ani, acesta se confruntă cu o afecțiune similară bolii Parkinson.

Valentin Uritescu, măcinat de o boală grea

Această boală este de natură degenerativă, cu implicații la nivelul sistemului nervos și se manifestă prin mișcări incontrolabile și involuntare la nivelul capului și membrelor. Între timp, boala a avansat, iar în prezent sunt zile în care actorul nici nu poate să vorbească.

„E lucid, dar are şi zile în care soţul meu nu poate vorbi. Recunoaşte lumea din jur, dar de multe ori pur şi simplu nu poate vorbi. Alternează zilele bune cu cele proaste, iar chestiunea asta pare constanta ultimilor ani, dar ce mă îngrijorează foarte tare este faptul că nu avem o predicţie asupra stării sale viitoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pur şi simplu, nimeni nu poate anticipa care va fi ziua sau zilele acelea bune şi când vor urma cele rele, ca să ne pregătim şi pentru una, şi pentru cealaltă”, spunea în vara anului 2021, Valeria Uritescu, soția actorului, pentru impact.ro.

O viață întreagă dedicată actoriei

Marele actor Valentin Uritescu a absolvit în 1963 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (IATC) din București, la clasa profesorului Constantin Moruzan. În decursul carierei sale artistice a lucrat ca angajat la patru teatre: între 1963-1968 la Teatrul “M. Filotti” din Brăila, între 1968-1980 la „Teatrul Tineretului” din Piatra Neamț, apoi între 1981-1990 la Teatrul Bulandra din București, iar din 1990 a performat pe scena Teatrului Național Ion Luca Caragiale din București.

Acesta a jucat și în multe filme, precum Cel mai iubit dintre pământeni (1994), Lumini și umbre (Serial TV) (1981 – 1982), Întunericul alb (1982), Concurs (1982), Faleze de nisip (1983), Ochi de urs (1983), Întoarcerea din iad (1983) sau Al patrulea gard, lângă debarcader (1984). Filme recente în care a jucat actorul sunt Turnul din Pisa (2002), Examen (2003) – Nea Grigore Magnatul (2004) sau Scene de căsnicie (2008).

Valentin Urițescu a împlinit 80 de ani, dar nimeni nu s-a ocupat să-l aniverseze public

Anul trecut, pe 4 iunie 2021, actorul împlinea venerabila vârstă de 80 de ani. Atunci, scriitorul Fabian Anton se arăta extrem de dezamăgit, deoarece nimeni nu s-a deranjat să-l sărbătorească aşa cum se cuvine pe marele actor Valentin Uritescu.

În postarea sa, extrem de critică, spunea că Ion Caramitru e ocupat să-l invite pe Cîtu la „Dineu cu proști”.

„Valentin Uritescu – Uri, așa cum îl știu prietenii, a împlinit 80 de ani. Ne știm de prin 1990. Într-un timp am fost și vecini. L-am vizitat deseori în apartamentul său situat vis-a-vis de liceul “Iulia Hasdeu” și, pe când realizăm “Atelierele Culturale Ararat” (împreună cu Mihai Stepan Cazazian și regretatul Edi Antonian) am colaborat de cîteva ori și i-am publicat primele amintiri ce au stat la baza celor trei volume de memorii apărute apoi la editura Humanitas.

După ce s-a retras din viața publică am vorbit rar, ultima oară reușind să îl conving să își scrie și amintirile din teatru. La 80 de ani Uri merită să fie aniversat public, în mass-media și pe scena Teatrului Național. Dar Caramitru e ocupat să-l invite pe Cîtu la „Dineu cu proști” iar foile să relateze evenimentul.

La mulți ani Uri! Iartă-ne!”, a scris atunci, pe social media, scriitorul Fabian Anton.