Războiul din Ucraina. Ziua 72. Rusia a continuat atacurile. Evacuarea civililor din Mariupol, anulată. ONU anunță criza alimentară
- Antonia Hendrik
- 6 mai 2022, 08:48
Pe măsură ce războiul Rusia-Ucraina intră în ziua 72, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat lumea să se unească și să pună capăt acestui război nedrept. Numind războiul „fără sens, nemilos și fără limite în potențialul său de vătămare globală”, un înalt oficial al ONU pentru drepturile omului a spus că încetarea focului de o zi ar preveni zeci de morți și răni civili.
Rusia și-a încălcat promisiunea de încetare a focului la Mariupol, spune Kievul, iar a treia operațiune de evacuare a civililor din Mariupol a fost anunțată pentru azi dacă va permite armata rusă. În această dimineaţă, trupele Moscovei au continuat să bombardeze combinatul Azovstal. Iar rachetele rusești au lovit mai multe orașe din Ucraina.
Șeful ONU, Antonio Guterres, a spus că președintele rus Vladimir Putin că invazia Ucrainei de către țara sa din 24 februarie este o încălcare a integrității teritoriale a țării și a Cartei ONU și „trebuie să se încheie de dragul poporului Ucrainei, Rusiei și întreaga lume.
Șeful ONU, singura soluție la insecuritatea alimentară globală este reintegrarea producției agricole a Ucrainei de urgență
În întâlnirile sale cu Putin și cu președintele ucrainean Zelenski, Guterres a spus că s-a concentrat și pe necesitatea unei acțiuni rapide pentru a asigura un flux constant de alimente și energie pe piețele deschise. Șeful ONU a subliniat că soluția la insecuritatea alimentară globală necesită reintegrarea producției agricole a Ucrainei și a producției de alimente și îngrășăminte din Rusia și Belarus pe piețele mondiale, în ciuda războiului.
Rusia și Ucraina produc împreună 30% din oferta mondială de grâu, 20% din porumb și 75% din uleiul de semințe de floarea-soarelui. Șeful ONU a avertizat că o criză alimentară este inevitabilă.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a estimat că au fost înregistrate 6.731 de morți și răni civili de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.
O a treia operațiune a Națiunilor Unite este în desfășurare pentru evacuarea civililor din uzina siderurgică Azovstal din Mariupol. „Un convoi continuă să ajungă la Azovstal până mâine dimineață, sperăm să-i primească pe acei civili care au rămas în acel iad sumbru... și să-i ducă înapoi în siguranță”, a declarat șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths.
António Guterres a descris zona de război din Mariupol ca fiind „peisaj infernal”
ONU și Comitetul Internațional al Crucii Roșii au ajutat până acum aproape 500 de civili să fugă din zona fabricii siderurgice din orașul-port din sud, în timpul a două operațiuni din ultima săptămână. Un comandant ucrainean a spus că „luptele grele și sângeroase” continuă la Azovstal, iar Rusia și-a încălcat promisiunea de încetare a focului, împiedicând evacuarea civililor.
Svyatoslav Palamar, un comandant al regimentului Azov care apără locul, a declarat într-un videoclip pe Telegram: „Rușii au încălcat promisiunea unui armistițiu și nu au permis evacuarea civililor care continuă să se ascundă de bombardamente în subsolul uzinei. .” Palamar a pledat mai devreme pentru ajutor pentru „soldații răniți care mor într-o agonie teribilă” și pentru evacuarea civililor prinși în fabrică.
Președintele rus, Vladimir Putin, a cerut Ucrainei să ordone combatanților săi ascunși în Azovstal să se predea, a spus Kremlinul. Într-un apel cu prim-ministrul israelian, Naftali Bennett, Putin a susținut că Rusia este încă pregătită să asigure trecerea în siguranță a civililor din centrală, potrivit Kremlinului.
Este „putin probabil” ca Ucraina să lanseze o contraofensivă înainte de jumătatea lunii iunie, când speră să fi primit mai multe arme de la aliații săi, a declarat un consilier al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Oleksiy Arestovych a adăugat că nu se aștepta ca ofensiva Rusiei în Ucraina să producă „rezultate semnificative” până la 9 mai, când Rusia sărbătorește Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste.
SUA a furnizat informații cheie pentru armata ucraineană cu privire la nava Moskva
SUA declară că au împărtășit informații cu Ucraina despre locația crucișatorului rusesc cu rachete Moskva înainte de lovitura care a scufundat nava de război, dar decizia de a ataca a fost luată de ucraineni . Oficialii americani au confirmat, de asemenea, că furnizează informaţii care au ajutat forţele ucrainene să vizeze şi să-i omoare pe mulţi dintre generalii ruşi .
Zelenski i-a invitat pe cancelarul german, Olaf Scholz, și pe președintele, Frank-Walter Steinmeier, să-l viziteze la Kiev. Zelenskiia făcut invitația în timpul unei convorbiri telefonice cu Steinmeier în care „iritațiile din trecut au fost lămurite”, la câteva săptămâni după ce președintele a fost respins de Ucraina, a declarat o sursă din biroul președintelui german. Zelenski a confirmat că a vorbit astăzi cu Steinmeier.
Guvernul Marii Britanii a aplicat sancțiuni împotriva lui Evraz, multinaționala producătoare de oțel deținută parțial de miliardarul Roman Abramovici. Ministerul de Externe a declarat joi că acțiunea va „înlătura și mai mult rezervele financiare ale lui Putin ajutând economia şi sprijinul Ucrainei”.
Uniunea Europeană intenționează să impună sancțiuni Alinei Kabaeva, despre care se zvonește de mult că ar fi iubita lui Vladimir Putin, și Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Două surse au spus că UE a propus sancțiuni împotriva lui Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică a cărei apariție pe o listă de sancțiuni a fost raportată pentru prima dată de Bloomberg.
Naftali Bennett a spus că Vladimir Putin și-a cerut scuze pentru afirmațiile ministrului rus de externe că Adolf Hitler ar avea origini evreiești. Premierul israelian, după un apel cu Putin, a spus că a acceptat scuzele și i-a mulțumit președintelui pentru clarificarea poziției sale. Potrivit serviciilor secrete ucrainene , Putin speră să-l revendice pe Mariupol drept suport cheie în sărbătorile Zilei Victoriei .