Ce face România după vizita lui Ciucă și Ciolacu la Kiev? Atitudinea lui Zelensky spune totul. Ce reacție a avut președintele Ucrainei

Ce face România după vizita lui Ciucă și Ciolacu la Kiev? Atitudinea lui Zelensky spune totul. Ce reacție a avut președintele Ucrainei Sursă: Gov.ro

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a reacționat public, la scurt timp după ce autoritățile au anunțat că șeful Guvernului din România, Nicolae Ciucă, împreună cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și șeful Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-au deplasat la Kiev. Oficialii români au vizitat și localitățile Borodianka și Irpin, din proximitatea capitalei ucrainene, puternic afectate de război.

Prima reacție a lui Volodymyr Zelensky, după vizita premierului Nicolae Ciucă, a președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și a ministrului de Externe, Bogdan Aurescu în capitala Ucrainei, Kiev.

Șeful de stat ucrainean a transmis, într-un material publicat pe rețelele sale de socializare, că astfel de reuniuni reprezintă o dovadă de solidaritate cu ucrainenii, mai ales în această perioadă, când tensiunile cresc în mod accelerat, având în vedere și situația din Transnistria.

Ce a spus Zelensky despre România după vizita de la Kiev

„Astăzi, la Kiev, Nikolae Chuke s-a întâlnit cu premierul României. Fiecare astfel de vizită este un semnal important de solidaritate cu poporul ucrainean. Apreciem sprijinul apărării României, asistența umanitară și poziția clară privind politica de sancțiuni. Contăm pe susținerea viitorului Ucrainei în Uniunea Europeană”, a transmis președintele Volodymyr Zelensky într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, amintim că Marcel Ciolacu a susținut la Kiev că România își dorește să fie „principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, țară noastră să fie implicată activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești”.

Mai mult decât atât, „porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii”, se arată într-un comunicat de presă emis de PSD.

Nicolae Ciucă a reiterat sprijinul țării noastre pentru Ucraina

Guvernul României a emis, de asemenea, un comunicat în care a anunțat vizita oficialilor români în capitala Ucrainei. Potrivit acestuia, programul vizitei a inclus și deplasarea la Borodianka și Irpin, două regiuni foarte afectate de bombardamentele forțelor armate rusești.

Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de condamnare în termenii cei mai fermi a războiului, a atrocităților umane și distrugerilor materiale, exprimând sprijinul României pentru derularea unei investigații internaționale pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale, a anunțat Guvernul României.

„În discuțiile cu oficialii ucraineni, prim-ministrul României a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a prezentat măsurile de sprijin multidimensional pentru Ucraina și poporul ucrainean în contextul războiului, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820 de mii de persoane refugiate care au trecut granița cu România.

Premierul a evidențiat, astfel, numeroasele măsuri administrative adoptate încă de la începutul agresiunii ruse pentru permiterea accesului refugiaților ucraineni pe teritoriul național și asigurarea condițiilor necesare de protecție, precum crearea taberelor de refugiați, reglementarea accesului gratuit la servicii medicale, educaționale și de transport, precum și la piața muncii”, se arată, printre altele, în comunicatul de presă emis de Guvern.