Rusia încearcă să ascundă impactul sancțiunilor: Datoria publică, statisticile comerciale și producția de petrol nu vor mai fi la vedere
- Sabina Popescu
- 24 aprilie 2022, 14:43
Rusia a luat o decizie fără precedent! Moscova nu mai face publice date economice importante, printre care datoria guvernamentală, statistici comerciale și producția de petrol, în încercarea de a ascunde efectele sancțiunilor impuse de Occident după declanșarea războiului din Ucraina. Decizia Kremlinului vine în circumstanțele în care prețurile la țiței sunt în creștere astfel încât lipsa cifrelor oficiale va îngreuna monitorizarea aprovizionării globale.
Rusia a încetat să mai publice date economice privind băncile sale, importurile de petrol și datoria publică, în încercarea de a ascunde impactul sancțiunilor occidentale impuse Moscovei ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina.
Lipsa de transparență va deveni legală în Rusia
Banca Centrală a limitat cantitatea de informații financiare pe care băncile naționale trebuie să le publice în mod regulat, în timp ce legislatorii ruși lucrează la legiferarea unei legi care să interzică creditorilor să împărtășească date cu țări străine.
Blackout-ul tot mai mare asupra datelor economice face parte din eforturile autorităților ruse de a proteja economia și întreprinderile locale de o expunere suplimentară la sancțiunile occidentale.
Datele limitate care provin din Rusia înseamnă că Washingtonul și aliații săi vor fi mai puțin conștienți de faptul că sancțiunile lor afectează economia rusă, ceea ce face mai dificilă găsirea de noi ținte și direcționarea viitoarelor pachete de sancțiuni, potrivit The Wall Street Journal.
Fără informații despre datorii, comerț și producția de petrol
„Rușii încearcă să își ascundă informațiile economice... există o interdicție asupra presei rusești, iar acum același lucru se aplică și în cazul accesului la statistici”, a declarat economistul-șef adjunct al IIF, Elena Rybakova.
Sancțiunile au împiedicat Moscova să acceseze mari părți din infrastructura financiară occidentală, în timp ce experții prevăd o recesiune uriașă însoțită de o inflație severă și o creștere semnificativă a șomajului pe fondul emigrării companiilor occidentale.
Săptămâna trecută, o ramură a Ministerului rus al Energiei care emite date lunare privind producția și exporturile de petrol a transmis că va limita „difuzarea de informații care ar putea fi folosite ca o presiune suplimentară asupra pieței rusești și a participanților săi”, potrivit agenției de știri de stat ruse, TASS.
Moscova ascunde detalii economice esențiale de Occident
Distribuirea datelor lunare privind producția lunară de țiței, precum și a datelor privind livrările de păcură de la rafinăriile rusești și de la uzinele de prelucrare a gazului către piețele interne și de export a fost suspendată pe termen nelimitat, potrivit sursei citate. Astfel de informații sunt esențiale într-un moment în care prețurile la țiței sunt în creștere.
În timp ce monitorii de date petroliere au mai multe modalități de a aduna statistici, inclusiv urmărirea tancurilor și informații de la comercianți, lipsa cifrelor oficiale rusești în timp util va îngreuna monitorizarea aprovizionării globale.
Analiștii, cu care colaborează Banca Centrală a Rusiei, estimau, joi, că produsul intern brut va scădea cu 9,2% și rata inflației va ajunge la 22% în 2022 în Rusia, în timp ce aceeași bancă se așteaptă la dificultăți economice serioase pe fondul sancțiunilor internaționale impuse Moscovei.
În fiecare lună, Banca Centrală publică o cercetare pe care o realizează în colaborare cu experți. Aceștia au părut mai pesimiști în aprilie decât în martie în ceea ce privește creșterea economică, din cauza valurilor de sancțiuni care lovesc Rusia pe fondul invaziei sale în Ucraina.
Aceste cifre sunt mai pesimiste decât cele emise de Fondul Monetar Internațional, care prevedea o contracție a produsului intern brut rusesc cu 8,5% în acest an.