Un nou scandal Pegasus. Guvernul Marii Britanii, victimă a atacurilor cibernetice
- Ionel Sclavone
- 21 aprilie 2022, 22:00
Guvernul britanic ar fi fost spionat prin intermediul unui soft special, de producție israeliană. Controversatul soft Pegasus a fost folosit pentru a infecta dispozitivele electronice folosite de oficialii de la Londra. Printre cei care au apelat la acest sistem au fost inclusiv reprezentanți ai micuțului stat Cipru.
Oficialii de la Londra au fost avertizați cu privire la faptul că sunt spionați de Grupul de supraveghere a drepturilor digitale Citizen Lab. Astfel, dispozitivele electronice conectate la rețelele guvernamentale par să fie infectate cu software de spionaj de producție israeliană. Astfel, se pare că spionii electronici au ajuns chiar și în biroul premierului Boris Johnson, dar și al Ministerului de Externe.
Software-ul de spionaj Pegasus este un produs al dealerului israelian de arme cibernetice NSO Group, potrivit unei postări pe blog publicată de Citizen Lab, după cum scrie Reuters.
„Confirmăm că, în 2020 și 2021, am observat și am notificat guvernul Regatului Unit cu privire la multiple cazuri suspecte de infecții cu spyware Pegasus în rețelele oficiale din Marea Britanie”, se arată în postarea de pe blog.
Citizen Lab a precizat că biroul premierului ar fi fost vizat de clienții NSO din Emiratele Arabe Unite, în timp ce hackingul de la Ministerul britanic de Externe a provenit din alte țări. Între acestea se află inclusiv Cipru, Iordania și India.
Compania respinge acuzațiile
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că „nu comentăm în mod obișnuit probleme de securitate”. Pe de altă parte, un reprezentant al companiei producătoare NSO a respins aceste acuzații de spionaj. Acesta a arătat că este vorba despre informații false care „nu ar putea fi legate de produsele NSO din motive tehnologice și contractuale”. Autoritățile cipriote au negat categoric orice implicare în această chestiune, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al guvernului, Marios Pelekanos.
„Cu toate acestea, pentru a evita orice alte speculații cu privire la o legătură cu Cipru, menționăm că Guvernul Republicii Cipru, care se bucură de relații excelente cu guvernul britanic în toate domeniile, nu a fost niciodată abordat cu niciun fel de anchetă pe marginea subiectului în cauză de către autoritățile britanice relevante”, a spus el într-o declarație transmisă prin e-mail.
Purtătorii de cuvânt ai guvernelor Emiratelor Arabe Unite, Iordaniei și Indiei nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Dovezi ale infectării unor dispozitive
Pe de altă parte, Citizen Lab a găsit dovezi că dispozitivele britanice au fost compromise. Pegasus poate fi folosit pentru a pătrunde de la distanță în iPhone-uri, oferindu-le clienților acces în profunzime la memoria telefonului vizat sau transformându-le în dispozitive de înregistrare.
Citizen Lab a găsit dovezi ale dispozitivelor britanice compromise prin monitorizarea traficului de internet și a altor semnale digitale către serverele de spionaj care controlează softul pentru diverși clienți NSO.
Activitatea de hacking legată de biroul premierului britanic a fost investigată de către Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie. Tehnicienii au testat mai multe telefoane pentru a găsi programe malware, potrivit unui articol din New Yorker despre NSO Group, însă concluziile nu au fost relevante.