FMI avertizează: Recesiunea economică a început! 143 de țări se îndreaptă către o criză economică

FMI avertizează: Recesiunea economică a început! 143 de țări se îndreaptă către o criză economică Sursa foto: Arhiva EVZ

Cea mai mare inflație din ultimele decenii și graba băncilor centrale de a majora ratele dobânzilor provoacă temeri de recesiune pe piețele financiare. Îngrijorări care sunt agravate de impactul agresiv al coronavirusului în China și al războiului din Ucraina.

Numai în ultima săptămână, SUA și Regatul Unit au înregistrat cea mai mare accelerare a inflației de la începutul anilor 1980, iar băncile centrale din Canada și Noua Zeelandă au oferit un model pentru Rezerva Federală a S.U.A. și altele prin creșterea ratelor cu 50 de puncte de bază pentru prima dată în 22 de ani. Între timp, Sri Lanka și Pakistanul au căzut din ce în ce mai adânc în criză, iar Națiunile Unite au avertizat că vine o „furtună perfectă” în țările în curs de dezvoltare, pe măsură ce prețurile mărfurilor de bază cresc. Organizația Mondială a Comerțului și-a redus perspectivele pentru comerț și căutările de „recesiune” pe Google și pe terminalul Bloomberg au explodat.

Pe un astfel de fundal, factorii de decizie se îndreaptă la Washington săptămâna aceasta pentru întâlniri ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale. Fondul spune deja că războiul înseamnă că își va reduce previziunile pentru 143 de economii naționale în acest an -- reprezentând 86% din produsul intern brut global: „Ne confruntăm cu o criză pe deasupra unei crize”, a spus directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

Criza economică ne prinde nepregătiți, avertizează Ciprian Dascălu, economistul-șef al unei mari bănci comerciale din România, citat de Digi24. După un avans al Produsului Intern Brut de 5,9 la sută în 2021, pentru anul acesta analiștii se așteaptă la o încetinire semnificativă a creșterii economice până spre 2 la sută. Concomitent, inflația va crește galopant. Potrivit estimărilor, INS va anunța marți o inflație de 9,6 la sută la final de martie, urmând ca vârful scumpirilor să fie atins la vară.

Istoria ultimelor cicluri economice sugerează că Rezerva Federală a SUA (Fed) se va confrunta cu sarcina dificilă de a înăspri politica monetară suficient de mult pentru a reduce inflația. O acțiune care trebuie să se desfășoare fără a provoca o recesiune în SUA, dar șansele de contracție sunt de aproximativ 35% în următorii doi ani, potrivit Goldman Sachs Group Inc.

Principala provocare este creșterea salariilor

Principala provocare a Fed este reducerea decalajului dintre locuri de muncă/forța de muncă și încetinirea creșterii salariilor la un ritm compatibil cu obiectivul de inflație de 2% prin înăsprirea condițiilor financiare suficient pentru a reduce locurile de muncă, fără a crește brusc șomajul, a scris economistul șef Jan Hatzius într-un raport de cercetare dat publicității duminică.

Realizarea unei așa-numite aterizări soft poate fi dificilă, deoarece scăderi mari din punct de vedere istoric ale decalajului în SUA au avut loc doar în timpul recesiunilor. „Luate la valoarea nominală, aceste modele istorice sugerează că Fed se va confrunta cu o cale grea către o aterizare uşoară”, a spus Hatzius.

O recesiune nu este inevitabilă, deoarece normalizările post-Covid-19 ale ofertei de muncă și ale prețurilor bunurilor de folosință îndelungată vor ajuta Fed, a spus Hatzius. Există mai multe exemple de alte țări din Grupul celor 10 economii avansate -- un grup care cuprinde și Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Țările de Jos, Suedia, Elveția și Regatul Unit -- care au reușit să aterizeze ușor, a mai spus acesta.

Istoria crizelor economice

Unsprezece din 14 cicluri de încetinire economică din SUA de la al Doilea Război Mondial au fost urmate de o recesiune în decurs de doi ani, dar doar opt dintre ele pot fi atribuite chiar și parțial înăspririi conțiilor Fed -- iar ”aterizările ușoare” au fost mai frecvente mai recent , a spus Hatzius.

El a proiectat șansele unei recesiuni în următoarele 12 luni la aproximativ 15%. Economiștii au observat recent șansele crescânde de recesiune în SUA, 27,5% așteptând o contracție, potrivit unui sondaj Bloomberg în prima săptămână a lunii aprilie, față de 20% cu o lună mai devreme. Ei se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să fie în medie de 5,7% în ultimele trei luni ale anului, în creștere față de estimarea anterioară de 4,5%.

Bank of America Corp. a raportat că administratorii de fonduri de investiții au fost cei mai circumspecți cu privire la perspectivele de creștere, iar JPMorgan Chase & Co. și-a sporit avertismentele privind o criză economică.

Inflația va lovi și România

„Pornim de la 8,5 la sută în februarie și ne așteptăm să ajungem la 9,6 mâine -  cifrele pentru martie. Deja se transmite destul de rapid sau mai rapid decât vedeam istoric în inflația de bază într-o creștere generalizată a prețurilor. Avem inflația de bază pentru februarie la 5,9, ceea ce este mult peste nivelul maxim al intervalului țintă al Băncii Naționale, de 3,5. Ne așteptăm inflația de bază să ajungă la 6,5 mâine. Ne așteptăm la un vârf al inflației undeva între 10,5 și 11 la sută în vara acestui an, probabil iulie-august, și o inflație de bază undeva la 7,7 - 7,8 la sută!, a estimat economistul Ciprian Dascălu.

„Inflația de bază deja transmisă sau șocul pe prețurile de ofertă, pe prețurile la energie transmise în inflația de bază, presupune și o reacție din partea băncilor centrale pentru a încura anticipațiile inflaționiste și pentru a modera persistența unei inflații ridicate pe termen mai mare”, a mai menționat Ciprian Dascălu.