Decizie definitivă! Un om de afaceri din Brașov a fost aspru pedepsit. Îl paște închisoarea

Decizie definitivă! Un om de afaceri din Brașov a fost aspru pedepsit. Îl paște închisoarea Sursă: Khwaneigq | Dreamstime.com

Omul de afaceri Florin Macovei din Braşov a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la şase ani închisoare într-un dosar de corupţie şi obţinerea frauduloasă de fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro. Mai mulți afaceriști au fost implicați.

Omul de afaceri Florin Macovei din Braşov va fi nevoit să stea în închisoare 6 ani pentru corupţie şi obţinerea frauduloasă de fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro. Acesta a fost ajutat de doi angajaţi ai Ministerului Agriculturii acuzaţi că au primit mită de la Florin Macovei, respectiv Viorel Brezeanu (însărcinat cu efectuarea controalelor din cadrul Ministerului Agriculturii - Direcţia Generală Control şi Antifraudă) şi Gabriel Potcovaru (angajat în cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Braşov), care primiseră la instanţa de fond (Tribunalul Bucureşti) 8 ani, respectiv 5 ani închisoare cu executare pentru luare de mită.

Cu toate astea, cei doi angajaţi din Ministerul Agriculturii nu au primit ani de închisoare. Viorel Brezeanu a fost achitat, iar Gabriel Potcovaru a primit doar 3 ani cu suspendare, după ce Curtea de Apel Bucureşti a anulat toate interceptările realizare de SRI în dosar, judecătorii invocând o decizie a Curţii Constituţionale. Pe latură civilă, CAB a menţinut decizia instanţei de fond prin care două firme deţinute de Florin Macovei - SC Andrasel Spaco 2011 SRL şi SC Casiopeia Spaco SRL - are de plătit sancțiuni de 290.000 lei, respectiv 240.000 lei. Afaceristul este dator și cu 6,6 milioane lei Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Unul dintre cele mai controversate dosare

În acest dosar a fost trimis în judecată și un alt om de afaceri din Braşov - Gheorghe Dudu, dar s-a ales doar cu 2 ani şi 5 luni închisoare cu suspendare, pentru dare de mită şi fraude cu fonduri europene. Pedeapsa a fost dată în martie 2017.

Sursa foto: Pixabay

Conform DNA, în perioada 2011 - 2014, Gheorghe Dudu şi Florin Macovei, oameni de afaceri din judeţul Braşov, au urmărit obţinerea de finanţare comunitară nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), cu depăşirea plafoanelor legale maxime.

Procurorii au descoperit că cei doi afaceriști erau prieteni la cataramă și au avut un plan foarte bine pus la punct. În acest program se prevede că, în cadrul măsurii "Modernizarea exploataţiilor agricole", în sectorul zootehnic valoarea maximă eligibilă a unui proiect nu va depăşi 2.000.000 de euro, iar ponderea sprijinului nerambursabil va fi de 40% (maximum 800.000 de euro).

Conform DNA, oamenii de afaceri Gheorghe Dudu şi Florin Macovei au obţinut fonduri nerambursabile în valoare de 12.800.344 lei (aproximativ 3.000.000 euro), potrivit agerpress.

Ne puteți urmări și pe Google News