Val de arestări în Rusia, în timpul protestelor față de războiul din Ucraina. Au fost ridicați și oamenii care stăteau pe bănci

Val de arestări în Rusia, în timpul protestelor față de războiul din Ucraina. Au fost ridicați și oamenii care stăteau pe bănci Sursa: Viktoriia Kotliarchuk | Dreamstime.com

Peste 200 de persoane au fost arestate sâmbătă în Rusia în timpul protestelor faţă de războiul din Ucraina, au anunţat activişti pentru drepturile omului. Organizaţia OVD-Info a transmis că sâmbătă s-au făcut arestări în 17 oraşe din Rusia.

Rușii au ieșit în stradă pentru a protesta față de războiul din Ucraina, iar forțele de ordine au intervenit brutal.  Peste 200 de persoane au fost arestate. Cei mai mulţi demonstranţi au fost reţinuţi în capitala Moscova şi în Sankt-Petersburg.

Activiştii pentru drepturile omului au publicat fotografii cu proteste la care puteau fi văzuţi demonstranţi care ţineau pancarte pe care erau scrise cuvintele "Nu războiului".

La Moscova, într-un parc situat în apropiere de Kremlin, au fost ridicaţi chiar şi oameni care nu făceau altceva decât să stea pe bănci. Nu există informaţii cu privire la numărul participanţilor de la protestele de sâmbătă.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, forţele de ordine ruse au arestat peste 15.000 de protestatari.

Se cere înăsprirea sancțiunilor UE care vizează Rusia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki face presiuni pentru o înăsprire a sancţiunilor UE care vizează Rusia, apreciind că măsurile adoptate până acum nu sunt nici pe departe suficiente.

Morawiecki s-a întâlnit sâmbătă cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la Varşovia, la un centru de primire a refugiaţilor de război din Ucraina.

Premierul polonez a remarcat că rata de schimb a rublei a revenit la nivelul de dinaintea invaziei ruse din Ucraina, semn că Moscova reuşeşte să evite sancţiunile.

„Aceasta înseamnă că toate măsurile economice – microeconomice, macroeconomice, financiare, bugetare şi monetare – nu au funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit-o unii politicieni”, a apreciat Morawiecki, care a atras atenţia că oficiali din unele ţări ale UE vorbesc ca şi cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la situaţia de dinainte de război.

Morawiecki a insistat că „nu va exista o întoarcere la normalitate” atâta vreme cât suveranitatea Ucrainei este ameninţată şi a făcut apel la „sancţiuni reale” impuse Rusiei.

În opinia lui Morawiecki, preşedintele rus Vladimir Putin „a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient un extinctor”. Însă „dacă Europa dă dovadă de slăbiciune va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a avertizat şeful executivului de la Varşovia, citat de EFE.