Un pariu riscant. Oligarhii ruși își caută o nouă casă, iar Turcia îi așteaptă cu brațele deschise

Un pariu riscant. Oligarhii ruși își caută o nouă casă, iar Turcia îi așteaptă cu brațele deschise Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Miliardarii ruși își caută o casă nouă, iar Turcia se grăbește să joace rolul unei gazde bune. Anunțul a fost făcut de ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu. Acesta a declarat pentru CNBC că oligarhii ruși supuși sancțiunilor sunt bine-veniți în Turcia, atât ca turiști, cât și ca investitori, cu condiția ca afacerile lor să respecte legislația internațională.

Cu o zi în urmă, președintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase că „anumite categorii de capitaluri” ar putea „parca la noi”, o declarație care a fost considerată că s-ar referi la faptul că activele mobile ale oligarhilor ruși și-au găsit recent refugiu în Turcia, printre acestea numărându-se și două superyacht-uri și un avion privat ce aparțin lui Roman Abramovici.

Aceste declarații au generat speculații cum că Turcia - care nu este membră a Uniunii Europene, dar este membră a NATO - ar putea încuraja în mod activ investițiile miliardarilor aflați pe lista neagră în încercarea de a-și revigora economia. Potrivit Reuters, rușii bogați caută deja investiții în Turcia.

Dar, după cum subliniază CNBC, orice beneficii de pe urma acestei strategii vor fi pe termen scurt, având în vedere că Turcia este o țară care încearcă să mențină un echilibru dificil între Est și Vest.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Atragerea de bani rusești ar putea afecta Turcia pe termen lung”, a declarat pentru CNBC Defne Arslan, de la Atlantic Council în Turcia și fost economist la Ambasada SUA la Ankara.

Turcia a criticat invazia rusă în Ucraina, dar nu a impus sancțiuni precum cele ale Occidentului, susținând chiar că este împotriva lor. În schimb, și-a asumat rolul de mediator neutru, iar negocierile de la Ankara dau speranțe pentru găsirea unei soluții, scrie moneyreview.gr.

Poziția de neutralitate adoptată de Turcia este interpretată prin legăturile sale economice și diplomatice strânse cu Rusia, în special în domeniile energiei, apărării, comerțului și turismului. De aceea, țările occidentale nu au făcut presiuni asupra Turciei să impună sancțiuni și nu o vor pedepsi pentru că nu a făcut acest lucru, potrivit CNBC.

Turcia nu își permite luxul de a deveni o țintă a sancțiunilor

Acest lucru face din Turcia un refugiu legal pentru activele rusești supuse sancțiunilor. Afluxul de investiții străine și de active de lux ar putea da un impuls economiei turcești, aflate în criză din cauza politicii monetare neuzuale pe care o urmează.

Însă toleranța Occidentului va scădea, dacă Turcia va începe să invite în mod activ activele rusești supuse sancțiunilor, potrivit lui Emre Peker de la Eurasia Group. „Dacă își parchează iahturile, este în regulă. Dar Ankara trebuie să fie conștientă de faptul că Turcia poate deveni un teren pentru sancțiuni și să fie foarte atentă ca să evite acest lucru”.

Cert este că Turcia nu își permite luxul de a deveni o țintă a sancțiunilor, având în vedere presiunile pe care economia sa le presimte deja din cauza războiului.

Erdogan mizează pe reputația Turciei de mediator independent

Luna trecută, inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, cu o rată de 54,4%, pe fondul prăbușirii lirei turcești și al creșterii prețurilor mărfurilor.

„Invazia rusă în Ucraina face situația economică a Turciei mai incertă”, a spus Peker.

Între timp, Erdogan mizează pe reputația Turciei de mediator independent pentru a câștiga puncte atât în ​​țară, cât și în străinătate, în perioada de dinaintea alegerilor din 2023.

De altfel, Turcia are ocazia de a-și revigora economia și de a beneficia de deplasarea averilor rusești, fără a provoca reacții economice și politice. Potrivit lui Arslan de la Atlantic Council, ar putea atrage investiții de la cele 450 de mărci occidentale care s-au retras deja din Rusia.

„Dacă va juca acest lucru corect, cred că ar putea fi o oportunitate uriașă pentru Turcia, nu doar să se alinieze cu aliații săi occidentali, ci și să atragă investiții de la companii străine”, a mai spus Arslan.