Preţurile au sărit în aer în România! Scumpiri masive la mai multe produse. Criza este uriaşă
- Maria Miron
- 28 martie 2022, 17:07
Scumpiri în lanț în România. Litrul de ulei de floarea-soarelui a ajuns să coste, în București, chiar și 18 lei, iar un kilogram de carne de porc se poate cumpăra acum la un preț cu doi lei mai mare, față de începutul lunii martie. Scumpirile sunt datorate creșterii de prețuri din domeniul energetic, care au afectat furnizările de gaze ori curent, la fel ca și majorările din domenii conexe, precum agricultura.
Românii resimt din ce în ce mai tare efectul crizei alimentare, asta pentru că achiziționarea alimentelor de necesitate a devenit aproape un lux.
Scumpiri la aproape toate produsele de bază ale românilor
În ceea ce privește uleiul, acesta a suferit majorări de preț, asta pentru că a venit deja cu o valoare mai mare de la furnizori, iar situația nu pare să se îmbunătățească.
Mușchiul de porc a suferit o majorare de preț de până la 2 lei, comparativ cu începutul lunii, astfel că astăzi un kilogram poate fi achiziționat cu suma de 30 de lei, conform Antena3.ro.
Scumpirile sunt datorate creșterii de prețuri din domeniul energetic, care au afectat furnizările de gaze ori curent, la fel ca și majorările din domenii conexe, precum agricultura.
Inflația, cauză majoră a scumpirilor
Telemeaua de oaie a ajuns la un preț de 40 de lei per kilogram, iar franzela simplă, care acum costă doi lei, urmează să sufere majorări de preț și mai bruște.
Și inflația contribuie la aceste scumpiri de prețuri, iar BNR estimează că acest fenomen va atinge un procent de 11,2% în al doilea trimestru al anului 2022, în luna februarie înregistrând un procent de 8,5%.
Războiul din Ucraina, o altă cauză a scumpirilor
Războiul a condus lumea în pragul unei crize alimentare. Prețurile la gaze naturale a crescut, determinând producătorul de îngrășăminte Yara International să își reducă producția de amoniac și uree în Europa, la 45% din capacitatea totală.
Cu o cantitate mai mică din aceste două produse agricole esențiale, se așteaptă efecte în lanț asupra aprovizionării cu alimente la nivel mondial. Prețurile globale ale grâului au atins, de asemenea, un nou maxim la începutul acestei săptămâni.
Rusia, Ucraina și aprovizionarea cu alimente la nivel mondial
Svein Tore Holsether spune că lumea se îndreaptă spre o criză alimentară care ar putea afecta milioane de oameni.
Miniștrii agriculturii din țările G7 au declarat că „rămân determinați să facă tot ce este necesar pentru a preveni și a răspunde la o criză alimentară”. Dar, temându-se de penurie, țările se întorc deja spre sursele interne, ceea ce ar putea conduce, în cele din urmă, la un minus alimentar.
Egiptul a interzis exportul de grâu, făină, linte și fasole, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de rezervele de alimente din cel mai populat stat din lumea arabă. Indonezia a înăsprit, de asemenea, restricțiile la exportul de ulei de palmier, care este o componentă a uleiului de gătit, precum și a produselor cosmetice și a unor produse ambalate, cum ar fi ciocolata. Indonezia este principalul producător mondial al acestui produs.
Țările occidentale cu mai multe investiții în agricultură vor fi și ele afectate. Consumatorii au fost deja afectați de prețurile mai mari, iar situația este pe cale să se deterioreze și mai mult.