Medicii de familie din România nu vor să distribuie pastile de iod populației: ”Ar trebui să muncească 20 de ore pe zi”

Medicii de familie din România nu vor să distribuie pastile de iod populației: ”Ar trebui să muncească 20 de ore pe zi”Sursa: Fireflyphoto | Dreamstime.com

Mai multe patronate ce reprezintă medicii de familie din România au transmis Ministerului Sănătății faptul că nu li s-a adus la cunoștință activitatea de distribuire a pastilelor de iod, astfel că nu au putut nici să formuleze un punct de vedere. Totuși, patronatele cer autorităților publice să se informeze cu privire la poziția medicilor de familie. După ce ministrul Sănătății a anunțat că aceștia urmează să fie implicați în acțiunea de distribuire a pastilelor de iod către populație, patronatele reacționează și cer măsuri urgente de modificare a procedurilor, pentru evitarea unor blocaje.

Patronate ale medicilor de familie din mai multe județe, precum Timiș, Bistrița-Năsăud, Iași, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu au transmis Ministerului Sănătății faptul că activitatea lor a fost blocată prin măsura luată de autorități.

„Orice atribuție administrativă așa cum este și cea recent anunțată, aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele județene de asigurări de sănătate”, arată apelul trimis Ministerului.

Alexandru Rafila anunțase că medicii de familie vor distribui iodura de potasiu

După ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunțat că medicii de familie urmează să fie implicați în acțiunea de distribuire a pastilelor de iod către populație, patronatele reacționează și cer măsuri urgente de modificare a procedurilor, pentru evitarea unor blocaje, conform Mediafax.

„La fel ca și decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunț ne determină să facem un apel de urgență pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară. Așa cum am arătat atunci când am solicitat decidenților să elimine prevederea conform căreia distribuirea tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 se face prin cabinetele de medicină de familie, procedura de acordare a tichetelor, prin documentația care se impune a fi întocmită încarcă și mai mult atribuțiile administrative ale medicilor de familie”, spun medicii.

Medicii de familie declară că nu sunt furnizori de pastile de iod

Referitor la distribuirea de iodură de potasiu de către medicii de familie, patronatele medicale anunță că aceștia „nu sunt furnizori de astfel de produse”.

„La cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore/zi. În cabinetele de medicină de familie există un medic și un asistent medical, care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate un program de consultații zilnic de minim 5 ore la cabinet și 2 ore consultații la domiciliu, în medie 35-40 consultații/zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de cca 20 ore/zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătății reprezintă un „minim efort” din partea medicilor de familie”, spun medicii, revoltați.

Patronatele medicilor de familie din România spun că serviciile farmaceutice ar trebui să fie oferite de farmaciști, nu de medici.

„Facem apel pe această cale la decidenții din sănătate pentru a respecta dreptul cetățenilor la asistența medicală primară, fără ca medicina de familie să fie pusă în rolul distribuitorilor de medicamente pentru o perioadă de timp în care să se blocheze complet furnizarea de servicii medicale curative în cabinetele medicilor de familie”, arată apelul trimis Ministerului Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News