ANR interzice circulația tuturor navelor, indiferent de pavilion, în sectorul românesc. Doar pescuitul va mai fi posibil

ANR interzice circulația tuturor navelor, indiferent de pavilion, în sectorul românesc. Doar pescuitul va mai fi posibil Sursa: Facebook

Autoritatea Navală Română anunță armatorii și comandanții de nave că, dat fiind contextul războiului din Ucraina, alături de desfășurarea de forțe în apropiere de frontierele fluviale ale României, se interzice circulația navelor, indiferent de pavilion, în sectorul românesc. De asemenea, conform autorităților în domeniu, se dispune interzicerea circulației între porturile Tulcea și Izmail pe timpul nopții, iar nerespectarea noilor măsuri atrage sancțiuni.

Autoritatea Navală Română anunță armatorii și comandanții de nave că, dat fiind contextul războiului din Ucraina, alături de desfășurarea de forțe în apropiere de frontierele fluviale ale României, se interzice circulația navelor, indiferent de pavilion, în sectorul românesc.

Doar pescuitul mai este posibil, dar doar pe timpul zilei

De asemenea, circulația ambarcațiunilor destinate pescuitului va fi posibilă doar în timpul zilei.

„Se interzice navigația tuturor navelor și ambarcațiunilor de agrement indiferent de pavilion în sectorul românesc al brațului Chilia al Dunării. Ambarcațiunile de pescuit sub pavilion român pot fi utilizate doar pentru pescuit în apele teritoriale românești, cu respectarea dispozițiilor legale în materie, numai pe timpul zilei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Traficul naval între Tulcea și Izmail nu se mai poate desfășura pe timpul nopții

Conform autorităților în domeniu, se dispune interzicerea circulației între porturile Tulcea și Izmail pe timpul nopții, iar nerespectarea noilor măsuri atrage sancțiuni.

„Traficul naval între porturile Tulcea și Izmail se poate desfășura numai pe timpul zilei, cu efectuarea controlului de trecere a frontierei în sensul Regulamentului de Navigare pe Dunăre, perioada de zi este cuprinsă între răsăritul și apusul soarelui. Începând cu data prezentului aviz, prevederile Avizului către navigatori nr.17945 din 01.03.2022 își încetează aplicabilitatea. Nerespectarea prezentului Aviz atrage răspunderea contravențională, materială sau penală, după caz, a persoanelor vinovate”, transmite Autoritatea Navală Română într-un comunicat.

Accesul navelor pe Dunăre a început să fie restricționat încă din 1 martie

Autoritățile navale din Tulcea au decis să restricționeze accesul navelor și bărcilor pe brațul Chilia, al Dunării. Măsura a intrat în vigoare cu data de 1 martie și fost luată de autoritățile din România în contextul războiului din Ucraina. Astfel se dorește evitarea unor accidente provocate de tirurile de arme sau rachete.

Căpitănia zonală Tulcea, instituție aflată în subordinea Autorității Navale din România a decis să restricționeze traficul naval pe brațul Chilia al Dunării, la limita cu Ucraina. Măsura a intrat în vigoare cu începere de marți, 1 martie. În acest sens, autoritățile române au emis un aviz către navigatorii care folosesc această cale de transport navală.

„Având în vedere conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei și desfășurarea de acțiuni militare în zona frontierei navale cu România; Cu aprobarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii; Pentru prevenirea oricăror evenimente în care să fie implicate nave civile; Se interzice navigația navelor și ambarcațiunilor civile, indiferent de pavilion, în sectorul românesc al Brațului Chilia al Dunării”, se arată în avizul dat publicității de Căpitănia zonală Tulcea.

Cei care vor încălca aceste restricții de circulație vor fi sancționați contravențional sau chiar penal, în funcție de gravitatea faptei comise, se mai arată în document.

„Nerespectarea prezentului aviz atrage răspunderea contravențională, materială sau penală, după caz, a persoanelor vinovate”, se precizează în încheierea documentului.

Navigația pe Dunăre interzisă după căderea întunericului

Pe de altă parte, un mesaj similar a transmis și Primăria din Comuna Chilia Veche, județul Tulcea. Această localitate, situată pe Dunăre, pe brațul Chilia, se învecinează cu granița ucraineană.

Primarul localității, Alexandru Timur Ceauș, a transmis un anunț prin care restricționează circulația ambarcațiunilor pe Dunăre, după lăsarea întunericului. O astfel de măsură este necesară pentru a evita eventualele confuzii care ar putea duce la situații confictuale nedorite.

„Vă rugăm ca după lăsarea întunericului să nu se mai circule pe Dunăre deoarece Ucraina este în stare de război!!!”, a transmis primarul comunei Chilia Veche, încă de la începutul lunii martie.