Șoc în mass-media lui Viktor Orban! Televiziunile nu cenzurează propaganda pro-Kremlin: „Cultura ucraineană nu există”
- Ștefan Dumitru
- 22 martie 2022, 16:40
Poporul și cultura ucraineană nu există, iar Ucraina ar putea fi împărțită între Rusia și „anumite state membre NATO”, a declarat „un expert” în timpul unui program difuzat la Pesti TV, un canal de televiziune privat din Ungaria, în urma invaziei rusești.
S-a dovedit că acesta era fotograf și inginer militar, nu expert pe probleme geopolitice. Dar pentru Pesti TV, canal de televiziune care primește o finanțare serioasă de la guvernul ungar pentru susținerea Fidesz, partidul de la putere, și a liderului său, prim-ministrul Viktor Orban, o astfel de propagandă este specialitatea sa. De la invazia Ucrainei luna trecută, canalul a produs dezinformări pro-ruse într-un ritm amețitor.
Pesti TV nu este un caz singular. Raportări similare, care pun sub semnul întrebării drepturile ucrainenilor asupra țării lor și care promovează în mod fățiș agresiunea rusească, sunt răspândite încontinuu de mass-media pro-guvern a Ungariei, o forță dominantă în peisajul mediatic al țării.
De la primele ore ale războiului, televiziunea de stat MTVA a inflamat opinia publică împotriva Ucrainei, potrivit analizei realizate de Atlatszo, o sursă de știri independentă. Balázs Németh, prezentator MTVA, a lăsat să se înțeleagă într-o postare pe Facebook luna trecută că o capitulare și demisie a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ar fi o decizie înțeleaptă.
Ca răspuns, experții în media i-au cerut Autorității Naționale de Media și Infocomunicații (NMHH), autoritatea ungară de reglementare în domeniu, să solicite oprirea difuzării de propagandă pro-rusă de către mass-media de stat. Dar, având în vedere că autoritatea de reglementare este plină de angajați pro-Fidesz, nu s-a întâmplat nimic.
Mocirla de propagandă generată de mass-media pro-guvern din Ungaria contrastează cu susținerea declarată a guvernului ungar pentru sancțiunile împotriva Rusiei. De ce ar juca Orban acest joc dublu prin care se opune războiului în discursurile sale publice, în același timp cerându-i mass-mediei să laude Rusia și să răspândească minciuni?
Răspunsul pare să fie dublu: câștigurile electorale și admirația servilă a lui Orban față de Putin.
Să luăm mai întâi alegerile. Strategia lui Orban de a vorbi împotriva atacului rusesc asupra Ucrainei mulțumește acea parte a electoratului care se teme de o escaladare a conflictului. Îi mulțumește, de asemenea, pe omologii săi din UE care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la orientarea spre est a politicii sale externe și îl înfățișează ca un lider iubitor de pace.
În același timp, războiul din Ucraina a fost folosit imediat de Fidesz ca oportunitate de PR în pregătirea alegerilor din Ungaria programate să aibă loc pe 3 aprilie. Aproape toate programele de știri MTVA au raportat în ultimele săptămâni că politicienii din opoziție vor să trimită trupe și arme în Ucraina, o idee care nu se bucură de susținerea majorității maghiarilor. Totuși, partidele de opoziție nu au susținut niciodată așa ceva. A fost o defăimare menită să discrediteze.
Campania pro-Kremlin desfășurată de mass-media care susține partidul Fidesz, spre deosebire de restul mass-mediei oficiale din UE, a fost creată în principal pentru a genera voturi la viitoarele alegeri generale din Ungaria. Acest lucru ajunge până la electorat. În mod nesurprinzător, într-un sondaj recent realizat de Pulzus Research, un sfert dintre susținătorii lui Orban descriu invazia ca fiind „un război justificat”. Orban și partidul său nu-și permit să-i piardă pe acești alegători cu mai puțin de o lună înainte de ziua alegerilor, pentru că asta ar putea însemna pierderea majorității.
Dar mai există un motiv de bază care declanșează propaganda pro-Kremlin în mass-media susținătoare a partidului Fidesz: loialitatea lui Orban față de Putin.
Timp de aproape un deceniu, mai ales după ce a recâștigat puterea în alegerile din 2010, Orban a construit o relație apropiată cu Kremlinul și liderul său. În 2014, guvernul ungar a acordat 12,5 miliarde de euro companiei ruse Rosatom pentru renovarea singurei centrale nucleare din Ungaria. Rusia a promis un împrumut de 10 miliarde de euro pentru desfășurarea proiectului (care între timp a fost blocat de UE).
Orban a lăudat în mod repetat Rusia pentru societatea sa „iliberală” de succes și, la fel ca Putin, a criticat Uniunea Europeană și NATO. Modelul de capturare a mediei construit de Orban în Ungaria, care urmează modelul lui Putin, a dus la situația în care companii care au legătură cu Fidesz controlează aproape tot peisajul mediatic al țării.
O investigație recent desfășurată de Direkt36, un portal de știri din Ungaria, arată felul în care echipa de comunicare a prim-ministrului controlează cu strictețe fluxul de știri în Ungaria. Bazându-se pe o mulțime de documente care au ieșit la iveală, raportul descrie modul în care guvernul folosește MTI, agenția națională de știri, pentru a contura agenda mass-mediei în Ungaria.
Războiul din Ucraina este un test serios pentru Orban care face tot ceea ce poate pentru a câștiga din nou alegerile, fără să-i supere pe alegătorii maghiari anti-război sau fără să supere Kremlinul. Într-un moment în care majoritatea liderilor de extremă dreapta din Europa se distanțează de Putin, Orban încearcă un act dificil de echilibristică.
Marius Dragomir este directorul Centrului pentru Media, Date și Societate (CMDS) și profesor invitat la Universitatea Central Europeană (CEU) din Budapesta