Dosarul spionării Laurei Kovesi. Șefii Black Cube, condamnați la câte 2 ani și 11 luni de închisoare cu suspendare
- Sabina Popescu
- 22 martie 2022, 10:18
Trei israelieni, dintre care doi foști ofițeri de informații și cofondatori ai firmei de informații corporative Black Cube, au fost condamnați la doi ani și unsprezece luni de închisoare cu suspendare, potrivit deciziei de joi a Tribunalului București, făcută publică luni, 21 martie. Verdictul a fost dat după ce cei trei israelieni, care nu au fost prezenți în România la proces, au ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.
Trei israelieni de la firma de informații Black Cube au fost condamnați cu suspendare în România, după ce au încercat să îl intimideze pe fostul procuror-șef anticorupție Laura Codruța Kovesi. Este vorba despre Dan Zorella și Avi Yanus, foști ofițeri de informații israelieni și cofondatori ai firmei de informații corporative Black Cube, și angajatul Gal Farchi.
Închisoare pentru trei israelieni de la Black Cube
Israelienii au fost condamnați la închisoare cu suspendare pentru doi ani și unsprezece luni fiecare în parte, potrivit deciziei de joi a unui tribunal din București, făcută publică luni. Verdictul a fost dat după ce condamnații, care nu au fost prezenți în România pentru proces, au ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.
Aceștia au fost acuzați că au creat un „grup infracțional organizat” care, în 2016, a vizat-o pe Laura Kovesi, procuror care, la acea vreme, conducea agenția anticorupție din România, DNA, și care supraveghea o vastă anchetă asupra unor personalități de rang înalt din țară. Kovesi a părăsit agenția în 2019 pentru a conduce noul birou al procurorului UE.
Cum au încercat să-i spargă e-mailul Laurei Kovesi
Doi funcționari Black Cube de nivel inferior au fost condamnați cu suspendare în cadrul aceluiași caz în 2016 și 2017. La vremea respectivă, Zorella le-a spus anchetatorilor israelieni care cooperează cu omologii lor români că i-a instruit pe cei doi să spargă e-mailul lui Kovesi în speranța de a găsi materiale compromițătoare. Cei doi au fost reținuți la București înainte de a putea face acest lucru.
David Geclowicz și Ron Weiner au fost condamnați ulterior la pedepse cu suspendare de doi ani și opt luni.
Implicarea fostului ofițer SRI Daniel Dragomir
În cadrul acestui caz de amploare, autoritățile române au început anul trecut proceduri judiciare împotriva unui fost agent secret român, Daniel Dragomir, care ar fi contactat unul dintre fondatorii Black Cube și i-ar fi transferat bani pentru serviciile sale.
Dragomir a fugit din țară în iunie 2020, chiar înainte de a fi găsit vinovat într-un alt dosar de corupție.
Potrivit presei locale, un om de afaceri anonim l-a angajat pe Dragomir, care a contactat apoi firma israeliană.
România se numără printre cele mai afectate țări din UE de corupție. Kovesi a condus o campanie fără precedent împotriva corupției în România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, dar care a fost supusă presiunilor Bruxelles-ului pentru a eradica corupția sistemică, scrie The Times of Israel.
Poziția Black Cube după pronunțarea sentinței
Ca răspuns la sentința făcută publică luni, Black Cube a transmis următoarele: „Această afacere nefericită a avut loc în urmă cu șase ani și a fost reciclată de multe ori în mass-media.
Black Cube, care la vremea respectivă a fost angajată de un înalt funcționar din România, a cooperat pe deplin cu autoritățile române pentru a rezolva această problemă și pentru a elibera doi dintre angajații care au fost arestați. (...)
În cadrul acestei cooperări, Black Cube a colectat probe și declarații pentru a descoperi persoanele din spatele acestei afaceri, iar angajații au fost eliberați după câteva săptămâni, ca parte a înțelegerii menționate”.