Război militar și economic. Sancțiunile nu se vor opri după încetarea focului. Krâstev: „Neîncrederea în vreme de război poate face statul să eșueze”

Război militar și economic. Sancțiunile nu se vor opri după încetarea focului. Krâstev: „Neîncrederea în vreme de război poate face statul să eșueze”Turcia este un mediator important între Ucraina și Rusia Sursa: Sjankauskas | Dreamstime.com

Ivan Krâstev, politolog bulgar de renume mondial, a participat la întâlnirea anuală a mediului de afaceri cu guvernul bulgar, organizată de ziarul Kapital. Acesta a susținut un discurs cu privire la dezinformarea și diversitatea uluitoare a percepțiilor bulgarilor vizavi de războiul din Ucraina. Nu sunt puțini oamenii din Bulgaria care cred că ucrainenii „merită” ceea ce li se întâmplă, în timp ce alții nu cred că rachetele care lovesc clădirile rezidențiale și spitalele din Kiev sunt rusești.

Politologul susține că este o iluzie faptul că poate exista neutralitate legat de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

"Marea problemă a unei țări precum Bulgaria este că are niveluri ridicate de neîncredere. Și oamenii au motive să aibă mare neîncredere în multe lucruri - în ce le spune guvernul, ce le spune mass-media. Această neîncredere, însă, în vreme de război, se transformă în factor militar, acesta poate fi instrumentalizat”, a declarat Ivan Krâstev.

„Dacă oamenii nu sunt gata să creadă pe nimeni în această situație, ei încep să intre în panică, pentru că nu ai pe ce să calci”, a spus politologul. Unul dintre lucrurile care l-au impresionat puternic în relația cu Ucraina, țară cu niveluri ridicate de corupție, de neîncredere, ciocniri în rândul elitei politice - este mobilizarea imediată. „Cu doar o lună înainte de război, a avut loc o dispută serioasă între președintele Volodimir Zelenski și uul dintre cei mai bogați oameni din țară, Rinat Ahmetov, dar în momentul în care a început războiul, ei au găsit puterea să rămână uniți”, a menționat Krâstev, potrivit mediapool.bg.

Războiul din Ucraina a schimbat întreaga lume. Acest război nu numai că a distrus orașele ucrainene, ci a distrus complet relațiile dintre ruși și ucraineni, a spus Krâstev. Politologul susține că, în urmă cu zece ani, Ucraina era țara care avea cea mai pozitivă atitudine față de Rusia, țara care avea cea mai pozitivă atitudine față de președintele rus, dar acum există o cu totul altă realitate.

Războiul economic va continua și după încetarea bombardamentelor

În ceea ce privește neutralitatea, Ivan Krâstev susține că „ideea că poți să ieși din istorie și să te plimbi ca într-o gară de la țară” i se pare o iluzie, pe care o putem menține în conversațiile noastre, dar nu există în această lume.

Țări precum Elveția și Singapore sunt implicate în sancțiuni financiare împotriva Rusiei. În 48 de ore, germanii au luat trei decizii care au fost împotriva a tot ceea ce susțineau înainte. Una este investiția extrem de mare anunțată în armament - 100 de miliarde de euro. Aceasta este o țară care nu a avut până acum o singură dronă, deoarece credea că drona este o armă problematică din punct de vedere etic, a subliniat Krâstev.

„Uitați-vă la Suedia și Finlanda. Acestea nu sunt țări neutre. În prezent, dau arme Ucrainei într-un mod pe care nimeni nu l-ar fi presupus posibil cu cinci zile înainte. S-a spus că Europei de Est nu-i plac migranții, că acestea sunt state închise. Și Polonia are acum 1,5 milioane de migranți. Acesta este cel mai mare flux de migrații de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial", a mai spus politologul.

Ivan Krâstev susține în discursul său că războiul din Ucraina spulberă sentimentul că, dacă ai relații comerciale dezvoltate cu cineva, acest lucru face războiul imposibil. „Deodată se dovedește că atunci când faci comerț cu cineva și speri că interdependența voastră vă face mai siguri, într-un moment de conflict îți dai seama că interdependența ta este vulnerabilitatea ta”, a spus Krâstev.

"Sancțiunile economice împotriva Rusiei nu vor fi ridicate cât timp Putin va fi președinte. Războiul economic va continua", estimează politologul, precizând despre valurile uriașe de instabilitate politică în Orientul Mijlociu și Africa de Nord din cauza suspendării exporturilor de cereale din Rusia și Ucraina către aceste regiuni.

Potrivit lui Ivan Krâstev, cele două crize - pandemia și războiul din Ucraina - au ceva în comun - tendințe care au existat înainte, dar care au fost accelerate. „Nu că lumea mergea în sens invers, ci mergea doar într-o direcție oarecare, dar cu un tren de călători. Deodată ne-am urcat cu toții în trenul rapid. Tensiuni - geopolitice, economice, în sectorul tehnologiei, totul era acolo și înainte, dar totul a început brusc să se întâmple în decurs de câteva săptămâni”, a spus Krâstev. El a adăugat că cel mai dificil lucru ca societate este să realizezi cât de rapidă este schimbarea, notează Rador.