Nenorocirea care va lovi toată Planeta! Efecte devastatoare ale încălzirii globale. Dezvăluiri teribile ale specialiştilor

Nenorocirea care va lovi toată Planeta! Efecte devastatoare ale încălzirii globale. Dezvăluiri teribile ale specialiştilorSursa foto: Arhiva EVZ

Cercetătorii anunță că sezonul alergiilor va debuta mult mai devreme decât ne-am fi așteptat, dar fi și si mai intens, din cauza fenomenului de încălzire globală. În urma studiilor, s-a constat faptul că polenul prezent pe diferiți arbori, din zone distincte, care suferea variații în timp, va ajunge să se suprapună, generând concentrații periculoase pentru cei care suferă de alergii. În sezonul de primăvară, când vântul transportă polenul în diferite arii geografice, dacă temperatura atmosferică este una crescută, atunci plantele ar putea fi forțate să înceapă procesul de polenizare mult mai rapid și mult mai îndelung.

Studiul publicat de revista Nature Communications arată că, în anii ce vor urma, sezonul alergiilor la polen va fi tot mai intens și va presupune riscuri majore. De altfel, autorii cercetării au reiterat faptul că polenul ar putea înregistra o creștere de până la 250%, în mediul natural.

Sezonul polenului ar putea debuta cu 40 de zile mai devreme față de normalul de acum

Conform celor de la Nature Communications, sfârșitul de secol ne-ar putea găsi cu un sezon al polenului care începe mult mai devreme, spre deosebire de ultimele decenii, iar cauza acestui lucru este dată chiar de încălzirea globală și modificările ce survin din aceasta.

„Polenul este ceva care se află în atenţia oamenilor, deoarece le influenţează viaţa de zi cu zi dacă eşti alergic. O componentă uriaşă a populaţiei este afectată de aceste alergii, iar oamenii sunt foarte interesaţi să înţeleagă cum s-ar putea schimba alergiile lor, pentru a-şi putea gestiona mai bine simptomele” afirma Allison Steiner, autorul studiului și cadru didactic la Universitatea din statul Michigan, conform Mediafax.

Studiul arată că varietățile de polen se vor suprapune, generând o amenințare pentru sănătatea oamenilor

Allison Steiner este de părere că cercetarea efectuată de echipa sa este unică, asta pentru că s-au axat pe descompunerea tipurilor individuale de polen, dar și pe studierea diferiților arbori și plante, precum stejarul, cedrul ori ambrozia.

În urma studiilor, s-a constat faptul că polenul prezent pe diferiți arbori, din zone distincte, care suferea variații în timp, va ajunge să se suprapună, generând concentrații periculoase pentru cei care suferă de alergii, în special.

„Unii oameni sunt alergici la anumite tipuri de polen, iar unii au mai multe proteine alergenice care pot determina mai multe alergii. Dacă suferiţi de alergii, puteţi sau nu să ştiţi la ce sunteţi alergic, în funcţie de tipul de teste pe care le-aţi făcut. Concentraţiile mai mari de polen se adaugă la ceea ce aţi putea fi alergic în mod individual”, susține Allison Steiner.

Schimbările climatice ar putea determina polenizarea mai rapidă a plantelor

În sezonul de primăvară, când vântul transportă polenul în diferite arii geografice, dacă temperatura atmosferică este una crescută, atunci plantele ar putea fi forțate să înceapă procesul de polenizare mult mai rapid și mult mai îndelung.

Aceste temperaturi crescute survin pe fondul fenomenului de încălzire globală, iar asta determină modificarea tuturor sezoanelor din timpul anului, ceea ce are efecte devastatoare pentru mediu, dar și pentru om.

Conform cercetărilor, aceste schimbări pot duce la prelungirea sezonului de polenizare, ceea ce ar reprezenta o urgență de sănătate publică, din cauza afecțiunilor ce ar putea surveni în rândul populației cu alergie la polen, și care ar da peste cap tot sistemul socio-economic, în zonele cu incidență mare.

Ne puteți urmări și pe Google News