Negocierile, încă departe de o eventuală aducere a păcii. Ce tactică vrea să abordeze Zelenski față de Rusia lui Putin

Negocierile, încă departe de o eventuală aducere a păcii. Ce tactică vrea să abordeze Zelenski față de Rusia lui Putin Sursa: Puma330 | Dreamstime.com

Am intrat în a treia săptămână de război în Ucraina, iar lucrurile nu par să meargă prea bine pentru Rusia, însă nici nu par să cedeze. Numărul victimelor crește de la o zi la alta în ambele tabere, însă armata ucraineană pare să facă față cu bine situației, în timp ce armata rusă pare să piardă.

Rusia nu se aștepta la un astfel de răspuns din partea Ucrainei, ci din contră. Ei sperau că aceștia vor aborda imediat steagul capitulării. Cu cât continuă rezistența, cu atât cresc costurile. Pe de-o parte, Rusia își consolidează pozițiile, iar pe de altă parte continuă negocierile diplomatice. Așa cum este şi normal, Putin încearcă să mențină costurile la un nivel scăzut. Evită confruntările în orașe. Odată cu prelungirea războiului, vor crește și chiar se vor dubla pierderile de vieți omenești și pierderile materiale. Tocmai din acest motiv Ucraina încearcă să convingă Rusia să oprească bombardamentele.

Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a declarat că ar putea face concesii, însă Vladimir Putin, președintele rus, le-a considerat oportunități. Astfel de declarații pot reprezenta o metodă eficientă de a face presiuni și mai mari la masa negocierilor, la fel ca şi repetarea permanentă a faptului că Occidentul nu îl va apăra pe Zelenski. Astfel, dacă îl poate salva pe Zelenski din așteaptarea Occidentului, chiar dacă nu va prelua Ucraina, acest lucru îi va asigura lui o ieșire onorabilă.

Vladimir Putin ar putea deveni mai curajos

Negocierile par să revină la condițiile dinaintea începerii războiului în Ucraina, iar Rusia s-ar mulțumi și cu garantarea că statul vecin nu va deveni membru NATO. Zelenski poate scăpa Ucraina de distrugere dacă îşi securizează propria poziție, chiar şi fără să recunoască invazia Crimeei și independența Donetsk-ului şi Luhansk-ului, notează sabah.com.tr.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, la asta se referă Zelenski în mesajul său. Sugerează că este dezamăgit şi va fi nevoit să se înţeleagă. De fapt, Ucraina, în ciuda faptului că stă la masă cu Rusia, negociază cu Occidentul. Încearcă să convingă Occidentul. Dar nu cred că eforturile de a convinge Vestul vor da roade. Pentru că Ucraina nu este pentru Occident ultima linie de apărare. Este un teren bun pentru a forţa Rusia, dar nu este indispensabilă. Mai mult, nici Zelenski nu este indispensabil pentru Occident. Blinken a spus clar asta.

Chiar dacă va exista un rezultat pentru Ucraina în urma negocierilor, acest lucru nu va înseamna încheierea războiului. Chiar dacă războiul din Ucraina se va încheia, fricțiunile dintre Occident și Rusia vor continua, iar dacă Vladimir Putin va prelua Ucraina în aceste condiții, atunci va deveni și mai curajos. Dacă la toate acestea se va adăuga și neliniștea generată de confruntarea cu Occidentul, atunci își va continua atitudinea agresivă. Spațiul european nu constă în frontul ucrainean. Din păcate, nu se va ajunge la pace într-un termen scurt. Ar fi bine dacă toată lumea își va face planurile ținând cont de acest lucru, potrivit Rador.