Moment tensionat la Kiev! Vicepremierul Poloniei a cerut intervenția NATO în Ucraina. Olaf Scholz este de altă părere

Moment tensionat la Kiev! Vicepremierul Poloniei a cerut intervenția NATO în Ucraina. Olaf Scholz este de altă părereSursă: Twitter/ Serviciile de urgență de stat din Ucraina

Liderii a trei state membre UE au sosit la Kiev într-o demonstrație de solidaritate europeană, chiar dacă bombardamentele armatei ruse au continuat asupra cartierelor rezidențiale din capitala Ucrainei. Printre aceștia s-a aflat şi vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski care a cerut intervenția NATO în Ucraina.

Călătoria prim-miniștrilor Poloniei, Republicii Cehe și Sloveniei este cea mai cunoscută vizită în capitala Ucrainei de când Rusia și-a început invazia pe 24 februarie.

O misiune internaţională de menţinere a păcii cu capacitate militară ar trebui trimisă în Ucraina, a sugerat vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, marţi seară, la Kiev, după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cred că este necesar să avem o misiune de pace - NATO, eventual o structură internaţională mai largă - dar o misiune care să se poată apăra, care va opera pe teritoriul ucrainean, a declarat Jaroslaw Kaczynski.

El a făcut sugestia la o conferinţă de presă în capitala Ucrainei, unde a apărut în această seară alături de președintele ţării Volodimir Zelenski şi de prim-miniştrii Poloniei, Cehiei şi Sloveniei.

Germania exclude această posibilitate

La scurt timp, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a reacţionat la cererea vicepremierului Poloniei care a spus din start că este exclus o misiune militară NATO în Ucraina.

Sunt de acord cu președintele american Joe Biden, cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cu ceilalţi aliaţi că nu trebuie să existe un conflict armat între NATO şi Rusia. Nimeni nu îşi poate dori asta.

Nu vom înfiinţa zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Asta ar însemna o confruntare militară directă cu Rusia, cu avioane de luptă ruseşti, a spus cancelarul Scholz.

Zelenski va coopera cu cei care îl vor ajuta

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că țara sa ar putea renunța la aderarea la NATO, care nu are dorința aparentă de a recunoaște acest lucru.

Dacă nu putem intra prin uși deschise, atunci trebuie să cooperăm cu asociațiile care ne vor ajuta, ne vor proteja... și să avem garanții, a spus Zelenski

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu plănuiește să viziteze Rusia miercuri, urmată de Ucraina, în timp ce Ankara face eforturi diplomatice pentru a pune capăt războiului dintre cele două țări, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan.

Criza din Ucraina ne-a reamintit că nu este o alegere, ci o obligație pentru Turcia să fie puternică în domeniile politic, economic și militar și să fie în măsură să-și susțină prietenii și frații dincolo de autosuficiență,  a spus Erdogan citat de Agenția Anadolu.

Aproape 89.000 de britanici oferă case refugiaților ucraineni

Aproximativ 89.000 de persoane din Marea Britanie s-au înscris pentru a găzdui refugiații care fug din Ucraina în câteva ore de la lansarea de către guvern a schemei sale „Cămine pentru Ucraina”. Site-ul web pentru cei care doresc să adăpostească refugiați s-a prăbușit din cauza creșterii interesului.

Schema oferă rezidenților din Marea Britanie 350 de lire sterline (467 de dolari) pe lună pentru a oferi spațiu refugiaților ucraineni în casele lor. Refugiații care sosesc vor putea trăi și lucra în Marea Britanie timp de până la trei ani și vor avea acces la servicii locale, inclusiv școli, asistență medicală și beneficii sociale, anunță BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News