Cât de repede trebuie luat iod în cazul unui atac nuclear şi la ce boală mortală ne expunem dacă folosim în exces

Cât de repede trebuie luat iod în cazul unui atac nuclear şi la ce boală mortală ne expunem dacă folosim în excesSursa: Fireflyphoto | Dreamstime.com

Europenii sunt atât de speriați încât au dat năvală şi au cumpărat tablete de iod pe fondul unui scenariu de coșmar: impactul nuclear după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Iodul ajută la atenuarea cancerului tiroidian pe termen lung, așa cum a fost observat după criza de la Cernobîl, în special în grupurile cu risc ridicat, cum ar fi sugarii și copiii.

În Belgia, aproape 30.000 de locuitori au mers la farmacii pentru pastile gratuite, după anunțul președintelui rus Vladimir Putin de a pune forțele sale de descurajare nucleară în alertă maximă și luptele recente de la centralele nucleare din Ucraina, scrie Brussels Times.

Bloomberg a raportat că a existat o creștere de 100% a cererii de tablete în Finlanda de când Rusia a invadat Ucraina, iar farmaciile au rămas fără stocuri în toată țara.

Cât de periculos este iodul pentru sănătatea noastră

Ceea ce, în teorie, poate părea rezonabil să aveți la îndemână iod se poate dovedi periculos în viața reală dacă instrucțiunile nu sunt urmate cu atenție. În funcție de vârstă, s-ar putea să nu aducă nici măcar un beneficiu.

Luarea iodură de potasiu mai des decât este recomandat nu oferă mai multă protecție și poate provoca boli grave sau deces, avertizează Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA .

Tabletele funcționează prin saturarea tiroidei cu iod timp de 24 de ore, blocând aportul de iod-131 extrem de radioactiv, care altfel ar fi absorbit ușor de organ prin aer contaminat, alimente sau apă. În cazul unui accident sau atac nuclear, efectul tabletei de 24 de ore oferă timp prețios pentru a căuta adăpost de acest izotop instabil de iod. El însuși un produs secundar al fisiunii nucleare, iodul-131 începe să se descompună după doar opt zile.

Nici un ajutor împotriva altor izotopi radioactivi

În plus, aceste comprimate nu trebuie luate decât dacă există de fapt un risc de expunere iminentă. Ingerarea medicamentului în mod preventiv fără supraveghere poate ajunge să facă mai mult rău decât bine. Cu mulți adulți care suferă de o formă de tiroidă hiperactivă, ingerarea în doze mari de iodură de potasiu poate provoca efecte secundare dăunătoare, inclusiv insuficiență cardiovasculară acută, care depășește riscul crescut de a dezvolta cancer.

În consecință, Centrele pentru Controlul Bolilor recomandă doar persoanelor cu vârsta de 40 de ani și mai tineri să le ia în cazul unei căderi. Mai mult, iodul nu este o soluție de tip glonț de argint pentru a te proteja în caz de atac nuclear. Nu poate ajuta împotriva amenințării altor elemente radioactive comune emise într-o explozie, cum ar fi cesiu-137 sau stronțiu-90.

Ce spune medicul  Radu Țincu despre utilizarea iodului

Medicul a declarat că există un izotop radioactiv, iod 131, care se elibereză odată cu aceste accidente nucleare, iar el se va acumula la nivelul glandei tiroide. Acest lucru poate duce la apariţia unor forme de cancer, în special pe zona tiroidiană, după un eveniment nuclear, a explicat dr. Radu Ţincu, medic toxicolog.

În acest fel, iodul din pastile va bloca metabolizarea iodului radioactiv la nivelul glandei tiroide astfel se va reduce riscul apariţiei unor forme de cancer. Nu există niciun studiu care să dovedească faptul că administrarea iodului preventiv scade riscul de acumulare a celui radioactiv.

Este normal să luăm iodul atunci când există izotopul 131, ca să existe o competiţie între cei doi. Administrarea de iod în primele 1-4 ore după incidentul nuclear va duce la o reducere cu 90% a metabolizării izotopului radioactiv. Administrarea preventivă de iod, pe lângă faptul că nu le oferă niciun fel de protecţie, le poate produce o serie de dereglări hormonale, în special în zona tiroidiană.

Deci, trebuie să fim extrem de precauţi, să înţelegem că administrarea de iodură de potasiu se realizează doar în contextul unui accident nuclear şi doar la recomandarea medicală prin instituţiile statului care vor distribui aceste capsule, mai spus dr. Ţincu.

Astfel că, această panică de a cumpăra pastile de iod va pune o presiune foarte mare pe linia de producţie. Nu trebuie să epuizăm stocurile de antidot înainte să avem nevoie de el, pentru că este foarte posibil ca în momentul în care avem nevoie, să nu avem suficient, deci trebuie să fim raţionali, a concluzionat  medicul Radu Ţincu.

Ne puteți urmări și pe Google News