Rusia a cerut Chinei ajutor economic și militar. Care a fost răspunsul Beijingului

Rusia a cerut Chinei ajutor economic și militar. Care a fost răspunsul Beijinguluisursa: White House Facebook

Beijingul a refuzat să condamne în mod direct Moscova pentru lansarea invaziei sale și a acuzat în mod repetat „extinderea spre est” a NATO pentru agravarea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Consilierul SUA pe Securitate Națională Jake Sullivan a făcut o serie de afirmații la talk-show-uri de duminică spunând că Casa Albă „rea să vadă dacă China oferă sprijin material sau economic Rusiei pentru a o ajuta să evite impactul sancțiunilor.

Rusia a cerut Chinei ajutor militar și economic după invadarea Ucrainei, au confirmat pentru Fox News surse ale diplomației americane. În încercarea de a proteja sursele de informații, oficialii S.U.A. au fost reticenți în a detalia ce tip de ajutor este solicitat. Solicitarea de asistență militară, care a fost anunțată pentru prima dată de The New York Times, a stârnit îngrijorare în rândul SUA. Există temerea că China ar putea interfera cu orice eforturi din partea națiunilor occidentale de a ajuta forțele ucrainene.

„Îi comunicăm în mod direct, în privat, Beijingului că vor exista consecințe pentru eforturile de evitare pe scară largă a sancțiunilor sau pentru sprijinirea Rusiei în a le ocoli”, a declarat duminică, Consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan. „Nu vom permite ca acest lucru să meargă prea departe și să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancțiuni economice din orice țară, oriunde în lume”, a spus el. Sullivan a mai sugerat că China avea idee că președintele rus Vladimir Putin plănuia invazia în Ucraina, dar a admis că chinezii ar putea să nu fi știut amploarea intențiilor lui Putin.

Jake Sullivan se întâlnește cu responsabilul chinez pentru politică externă, Yang Jiechi

Știrile au venit la doar câteva ore după ce Casa Albă a anunțat că o delegație americană la nivel înalt se va întâlni luni la Roma cu un oficial chinez de rang înalt. Consilierul pentru Securitate Națională Jake Sullivan și Yang Jiechi, diplomatul șef al Partidului Comunist Chinez, „vor discuta despre eforturile în curs de a gestiona competiția dintre cele două țări ale noastre și vor discuta despre impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității regionale și globale”, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Emily Horne a spus duminică.

Liderii chinezi au refuzat să-l atace pe Vladimir Putin pentru invazia sa în Ucraina și s-au declarat împotriva sancțiunilor economice occidentale. China a lipsit la mai multe voturi ale sesiunilor Națiunilor Unite dedicate invaziei Rusiei în Ucraina. Mai mult, miercurea trecută, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a susținut că „China a aprobat aparent această propagandă intensă” la adresa SUA, respectiv acuzația lansată de ruși privind dezvoltarea armelor chimice în Ucraina. Nici Pentagonul, nici Casa Albă nu au răspuns imediat la cererea de comentarii a Fox News.

Un oficial al ambasadei Chinei la Washington a răspuns duminică informațiilor din presă potrivit cărora Moscova a cerut Beijingului echipament militar odată cu lansarea invaziei în Ucraina, spunând: „Nu am auzit niciodată de asta”. Persoana citată, Liu Pengyu, a spus că prioritatea Chinei este prevenirea situației tensionate din Ucraina, ca lucrurile să nu scape de sub control.

„Situația actuală din Ucraina este într-adevăr îngrijorătoare”, a spus el într-un răspuns prin e-mail la o întrebare de la Reuters. „Prioritatea mare acum este de a preveni escaladarea situației sau chiar scăparea sub control”. Anterior, Financial Times și Washington Post au citat oficialii SUA care  susțineau că Rusia a cerut Chinei ajutor și echipament militar încă din 24 februarie. Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o „operație specială”.

Ne puteți urmări și pe Google News