Pericolul care vine din cosmos. Sancțiunile împotriva Moscovei au consecințe neașteptate. Stația Orbitală s-ar putea prăbuși pe Pământ

Pericolul care vine din cosmos. Sancțiunile împotriva Moscovei au consecințe neașteptate. Stația Orbitală s-ar putea prăbuși pe Pământ Sursa: Arhiva EVZ

Staţia Spaţială Internațională s-ar putea închide din cauza sancțiunilor impuse Moscovei de către comunitatea internațională. Din această cauză, funcţionarea navelor ruseşti care aprovizionează ISS va fi perturbată, iar acest lucru va afecta segmentul rusesc al staţiei. Acest segment serveşte, printre altele, la corectarea orbitei structurii ISS.

Șeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a afirmat că Stația Spațială Internațională (ISS) s-ar putea închide în perioada următoare. Măsura ar putea fi luată în contextul sancțiunilor impuse de comunitatea internațională Rusiei. El a precizat că funcţionarea navelor ruseşti care aprovizionează ISS va fi perturbată de sancţiuni și va afecta segmentul rusesc al staţiei, care serveşte, printre altele, la corectarea orbitei ISS.

Potrivit spuselor lui Dmitri Rogozin, funcţionarea navei spaţiale ruseşti care aprovizionează ISS va fi întreruptă de sancţiuni. Pe cale de consecință, va fi afectat segmentul rusesc al staţiei care serveşte, printre altele, la corectarea orbitei structurii orbitale. Iar acest lucru ar putea implica abandonarea stației spațiale și chiar aterizarea necontrolată a ISS pe Pământ.

„Segmentul rusesc se asigură că orbita staţiei este corectă (în medie cam de 11 ori pe an), tot pentru a evita resturile spaţiale”, a spus Dmitri Rogozin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul Roscosmos a precizat că, în cazul în care stația orbitală se va prăbuși pe Pământ, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple pe teritoriul Rusiei. Rogozin a prezentat o hartă cu posibilele locații în care ar putea cădea ISS.

„Dar populaţiile din alte ţări ar trebui să se gândească la preţul sancţiunilor împotriva Roscosmosului”, a continuat oficialul rus.

sursa foto. EVZ

Dmitri Rogozin contestă sancțiunile impuse Rusiei

Directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin, a catalogat drept „nebunești” ţările care au impus sancţiuni împotriva Rusiei. De menționat că în data de 1 martie, oficialii NASA au anunțat că iau în calcul mai multe soluții pentru a e asigura că Stația Spațială Internațională (ISS) va putea fi menținută pe orbită și fără ajutor din partea autorităților din Rusia.

Echipajele şi proviziile sunt transportate în partea rusă de către nava spaţială Soyuz. Dar Dmitri Rogozin a spus că lansatorul folosit pentru decolare este „supus sancţiunilor SUA din 2021 şi celor ale UE şi Canada din 2022”.

Oficialul de la Roscosmos a declarat apoi că a lansat un apel către NASA, Agenţia Spaţială Canadiană şi Agenţia Spaţială Europeană, „cerând ridicarea sancţiunilor ilegale împotriva companiilor noastre”.

Staţia Spaţială Internaţională este un proiect multinaţional care a fost lansat în anul 1998. Acesta este formată din două segmente, unul rusesc şi unul american. La acesta din urmă au participat mai multe agenţii spaţiale ale lumii. Spaţiul este unul dintre ultimele sectoare rămase în care Rusia şi Occidentul continuă, deocamdată, să coopereze.